Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Staročeské trhy v Turnově přilákaly v sobotu tisíce lidí

Jubilejní Staročeské řemeslnické trhy přilákaly dnes do Turnova na Semilsku tisíce lidí. Parkoviště ve městě byla přeplněná, do zdejšího Muzea Českého ráje a sousedního parku mířily davy návštěvníků. Akce, která patří k největším svého druhu v zemi, se uskutečnila už podvacáté a sjeli se na ni nejlepší tuzemští řemeslníci z celé republiky.

Návštěvníci tak měli dnes možnost nejen nakoupit tradiční řemeslné výrobky, ale sledovat třeba řezbáře při výrobě dřevěných forem na perník nebo kartáčníka, který předváděl tradiční výrobu smetáků a kartáčů. "Jezdíme sem každý rok a vždycky se sem moc těším, dávám si stranou peníze a nakupuju tady dárky pro přátele. Někdy je schovávám až do Vánoc, mají tady vždycky moc pěkné věci," řekla starší žena, která má v nedalekém Českém ráji chalupu.

Za těch dvacet let se trhy v mnohém změnily, mimo jiné se původně konaly na náměstí. "Do parku se před lety přestěhovaly díky náhodě - kvůli rekonstrukci náměstí, nakonec se ukázalo, že park je pro akci úžasný," poznamenala bývalá turnovská starostka, dnes náměstkyně libereckého hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Hana Maierová (Starostové pro Liberecký kraj). Prvního ročníku se podle ní zúčastnilo asi 25 řemeslníků, dnes musí organizátoři zájemce odmítat.

Za léta konání si zdejší trhy vybudovaly renomé a pro řemeslníky jsou prestižní záležitostí. Není snadné se na ně dostat. Zájem každoročně roste, letos vybírali organizátoři z tisícovky zájemců. V areálu parku vyrostlo 160 stánků. "Skladba je velice pestrá a zase jsme preferovali nositele certifikátů, to znamená nositele tradice lidového řemesla, mistry rukodělné výroby a některé regionální výrobce z celé země," uvedla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

Lidé tu mohli nakoupit skleněné výrobky, textil, keramiku, proutěné i dřevěné zboží, kovářské výrobky a také regionální potraviny. Akce, doplněná bohatým kulturním programem, pokračuje ještě v neděli.

Napsala ČTK

Štítky Turnov, řemeslo, Muzeum Českého ráje v Turnově, okres Semily, Vánoce, Hana Maierová, výroba, Starostové pro Liberecký kraj, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Staročeské trhy v Turnově přilákaly v sobotu tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.