Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V centru Liberce vznikne zóna s lavičkami a stromy

Nejstarší část Liberce projde co nevidět velkými změnami. Prostor mezi kostelem Sv. Antonína a farou už nebude jedním velkým parkovištěm. Město hodlá vybudovat v centru klidovou zónu pro Liberečany. Při rekonstrukci dojde zároveň k výměně nevyhovujících rozvodů vody, kanalizace a plynu.

„Bohužel tato lokalita nenabízí návštěvníkům města příliš možností k zastavení se a prohlídkám zajímavostí, které se zde nacházejí. Lokalita je ale historická i tím, jak jsou zde provedeny inženýrské sítě pocházející i z počátku dvacátého století,“ potvrdil mluvčí magistrátu Jan Král.

Okolí fary v minulosti sloužilo jako hřbitov. Ten až v třicátých letech sedmnáctého století nechal přebudovat na náměstí Albrecht z Valdštejna.

Čtete také: Konec stání na chodnících? V Ruprechticích se bude lépe parkovat

„Ještě do konce července zde bude probíhat archeologický průzkum, který provádí Severočeské muzeum v Liberci. Na místě se podařilo odkrýt mnoho zajímavostí a některé další archeologové ještě očekávají,“ popsala primátorka města Martina Rosenbergová. Mezi nejzajímavější nálezy patří například kostra Liberečana, která mohl být na Sokolovském náměstí pohřbena ve čtrnáctém století. Očekává se ale ještě odhalení studny a podzemní chodby, o kterých badatelé mají zprávy z dobových materiálů.

Kolem kostela přibudou lavičky a stromy

Výměna inženýrských sítí by měla být v blízkosti kostela hotova do konce srpna. Poté město začne s přebudováním parkoviště na klidovou zónu.

„Opravena bude zádlažba celé plochy, v lokalitě bude vyměněno také veřejné osvětlení a před vchodem do kostela přibudou lavičky doplněné stromy, čímž dojde k prodloužení aleje ze Sokolovského náměstí. V této nově vzniklé klidové zóně umístíme také několik informačních tabulí, na kterých bude veřejnost moci vidět zajímavosti z průběhu rekonstrukce a dokumentaci nálezů, které zde učinili archeologové,“ popsal vedoucí odboru technické správy veřejného majetku libereckého magistrátu David Novotný

Celá rekonstrukce má být dokončena letos na podzim. Město má na práce vyčleněno 4,6 milionu korun. 

Proměna náměstí nejspíš nepotěší řidiče, kterým v blízkosti kostela ubude parkovacích míst. Vedení města slibuje, že hned v příštím roce vzniknou v jiné části Sokolovského náměstí nová parkovací místa. „Vybudováním klidové zóny zde sice ubude několik parkovacích míst, ale hned v příštím roce, kdy bude rekonstrukce lokality pokračovat i v levé části Sokolského náměstí, jejich počet opět zvýšíme,“ potvrdila primátorka.

Souhlasíte s rekonstrukcí náměstí?

Celkem hlasovalo109 čtenářů

Štítky Liberec, sokolovské, park, kostel, strom, rekonstrukce, Jan Král, Albrecht z Valdštejna, Severočeské muzeum v Liberci, Martina Rosenbergová, David Novotný, Nám. Sokolovské

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Svoboda

Kde je ta přechozí facebook diskuze.. :D

Čtvrtek, 11. července 2013, 22:30Odpovědět

V centru Liberce vznikne zóna s lavičkami a stromy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.