Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Nise uhynuly stovky ryb, zřejmě kvůli poruše v čistírně vod

Stovky pstruhů a lipanů uhynuly na konci minulého týdne v Nise na Liberecku zřejmě v důsledku poruchy strojního zařízení v čistírně odpadních vod v Liberci. Rybáři škodu odhadují na 30.000 korun. Únik škodlivin do řeky prošetřuje Česká inspekce životního prostředí, potvrdila dnes její mluvčí Lenka Němcová.

"O úhynu ryb víme, zatím nic bližšího se ale k tomu nedá říci," uvedla Němcová. Podle dosavadního zjištění inspekce by příčinou měla být porucha v liberecké čistírně odpadních vod.

Ryby pomřely minimálně v šestikilometrovém úseku od liberecké čtvrti Machnín k Andělské hoře u Chrastavy. "Odhadem to bylo minimálně několik desítek kilogramů ryb, zejména pstruhů a lipanů. Ve vodě v tomto úseku nezůstalo nic," uvedl technik Českého rybářského svazu v Ústí nad Labem Miloš Marek. Někteří pstruzi měli i 60 centimetrů na délku.

Není to poprvé, co ryby v Nise v katastru stotisícového města uhynuly. Zřejmě nejvážnější byla otrava z června 2005, kdy v úseku dlouhém zhruba osm kilometrů nezůstaly žádné ryby. Neznámá chemikálie zabila několik set kilogramů pstruhů a sivenů. Viníka tehdy inspekce nezjistila.

Čistírna odpadních vod v Liberci z roku 1994 byla zmodernizovaná v letech 2006 až 2008 za 156 milionů korun. Důvodem bylo to, že kapacitou a ani úrovní čištění neodpovídala evropským normám. Zařízení proto bylo rozšířeno. Díky tomu je čistírna schopna zpracovat odpadní vody nejen ze stotisícového Liberce, ale i sousedního Jablonce nad Nisou a dalších menších obcí v okolí.

Napsala ČTK

Štítky Lužická Nisa, ryby, pstruh, Liberec, čistírna odpadních vod, Česká inspekce životního prostředí, Liberecký kraj, Český rybářský svaz, Liberec XXXIII-Machnín, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Nise uhynuly stovky ryb, zřejmě kvůli poruše v čistírně vod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.