Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstavbě hospice v Liberci nic nebrání, soutěž nikdo nenapadl

Výstavbě hospice v Libereckém kraji už nic nebrání, veřejnou soutěž nikdo nenapadl. Příští týden by tak měl kraj podepsat smlouvu s dodavatelem, dnes o tom informoval náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter. Stavbu by měla zajistit společnost CL-Evans, která zvítězila s nejnižší nabídkovou cenou 94 milionů korun.

Původní odhad projektantů byl 140 milionů. Akce je financována z fondů EU a dokončena musí být už za rok.

O výstavbě hospice se v Libereckém kraji diskutuje léta, většina stran a uskupení měla jeho vybudování ve volebním programu už v minulém volebním období. Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, kde podobné zařízení pro nevyléčitelně nemocné chybí. Zatím slouží pacientům a jejich rodinám terénní hospicová péče a speciální pokoje v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě. "Je tam celkem šest lůžek - jedno v Liberci, tři v České Lípě a dvě v Turnově, a je větší poptávka než naše možnosti," řekla již dříve ředitelka Hospicové péče sv. Zdislavy Taťána Janoušková.

Už v roce 2003 přislíbil stát 14 milionů korun na vybudování hospice v Jablonci nad Nisou. Tamní Sdružení pro hospic chtělo tehdy přestavět bývalou dětskou nemocnici. Z projektu nakonec sešlo, protože se sdružení nepodařilo získat další peníze. Později se uvažovalo o přestavbě bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v České Lípě nebo výstavbě nové budovy v Jablonci. Nakonec zvítězila myšlenka přestavět na hospic bývalý dětský domov v Liberci.

Budovu sirotčince postavenou na přelomu 19. a 20. století a přilehlé pozemky v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město Liberec. Původně se měl hospic otevřít už na konci loňského roku, později se kraji podařilo vyjednat prodloužení termínu. Studie počítá s rekonstrukcí budovy a dostavbou dvou křídel. Hospic má mít kapacitu 28 lůžek pro nevyléčitelně nemocné. Projekt nabral v minulých měsících zpoždění, protože krajští úředníci i rada ROP Severovýchod zakázku i zadání opakovaně prověřovali.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Liberecký kraj, Marek Pieter, Evropská unie, Česká Lípa, Turnov, Jablonec nad Nisou, Zdislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavbě hospice v Liberci nic nebrání, soutěž nikdo nenapadl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.