Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámek Sychrov bude patřit veteránům a horkovzdušným balonům

Zámek Sychrov bude příští sobotu 25. dubna tradičně patřit americkým automobilovým veteránům a odpoledne ovládnou rozlehlý zámecký park horkovzdušné balony. Návštěvníkům se také mimořádně otevře vodárenská věž v parku. K tématu balonů a jejich vynálezců bratří Montgolfiérů se na Sychrově vracejí po dvou letech.

"Tentokrát snad bude lepší počasí a balony budou moci vzlétnout a také návštěvníci dostanou možnost vystoupat v uvázaném balonu do výšky a vidět zámek z ptačí perspektivy," řekl dnes kastelán Miloš Kadlec.

Sychrovský zámek patří k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v České republice a je nejnavštěvovanější památkou v Libereckém kraji. Loni jím prošlo bezmála 114.000 lidí. Původně barokní zámek postavený v letech 1690 až 1693 nechal v polovině 19. století přestavět do dnešní romantické novogotické podoby kníže Kamil Josef Rohan. Založil také zámecký park o rozloze 23 hektarů v anglickém stylu. Od roku 1995 je zámek národní kulturní památkou, jeho sbírka 240 portrétů je považována za největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě.

"A co mají se zámkem Sychrov společného bratři Montgolfiérové? Nevynalezli jen horkovzdušný balon, ale kromě jiného také vodní čerpadlo - takzvaný trkač, který v první polovině 19. století čerpal vodu z Mohelky a zásoboval zámecký areál vodou," vysvětlil Kadlec. Na Sychrov bylo čerpadlo dovezena přímo z Francie. Trkač sloužil jen 15 let, později, jak se rozšiřoval park a rostly nároky na zásobování vodou, byl nahrazen velkým vodním kolem Romualda Božka. To sloužilo ještě za druhé světové války, do dnešních dnů se ale nedochovalo. Zůstala jen velká vodárenská věž v parku, do níž se voda z Mohelky čerpala.

Sychrovský zámek má ale i další technické zajímavosti. "Vodovod byl rozdělen na horní a dolní, jeden zásoboval park, druhý zámek a jeho hospodářské zázemí. V případě poruchy bylo možné je vzájemně i přepínat," poznamenal Kadlec. V čestném dvoře zámku je navíc 22 metrů hluboká studna, ze které se přečerpávala voda do malých hranolových věžiček tzv. normanských. V jedné z nich se také dochoval rezervoár na vodu. Odtud byly zase rozvody po celém zámku, které vodou zásobovaly kuchyni i koupelny. Ty se v zámku dochovaly dvě - jedna v Bertině křídle, druhá patřila k pokojům kněžny a je hned vedle kaple.

Napsala ČTK

Štítky Sychrov, zámek, horkovzdušný balon, Česko, Kamil Rohan, druhá světová válka, Liberecký kraj, Romuald Božek, Mohelka, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Sychrov bude patřit veteránům a horkovzdušným balonům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.