Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Čtyři studenti liberecké univerzity vyrazí na měsíční stáž do prestižního CERNu

Zajímavá zkušenost čeká čtyři studenty oboru Aplikované vědy v inženýrství (AVI) Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technické univerzity. V tomto semestru totiž vyrazí na pracovní stáž v Evropské organizaci pro jaderný výzkum – takzvaném CERNu v Ženevě. Studenti oboru, který v tomto roce na univerzitě zažívá premiéru, stráví ve Švýcarsku více než měsíc.

„CERN má veřejnost spojený právě především s urychlovačem částic, je to ale obrovské výzkumné centrum, kde se dělá nejrůznější výzkum. Těším se, že tam budu v praxi aplikovat znalosti ze školy, to je asi ta nejlepší věc,“ říká Kryštof Polák studuje první ročník navazujícího studia AVI, se zaměřením na optické a měřicí přístroje.

Společně se třemi dalšími kolegy bude v oddělení, které má na starosti metrologii a nastavení urychlovačů. „Budeme prověřovat optické metody, které se v CERNU používají pro naprosto přesné usazování komponent, například magnetů. Ty se používají k úpravě trajektorie částic například i ve známém urychlovači částic,“ pokračuje.

Akreditovaný studijní obor AVI univerzita otevřela i díky velkému zájmu firem a výzkumných center, které hledají odborníky. Absolventi tohoto oboru mají na trhu práce velmi dobré postavení. „Pokud se někdo prokáže praxí z tak prestižního pracoviště jako je švýcarský CERN, jistě zástupci firem zbystří. Dá se bez nadsázky říci, že se firmy nemohou dočkat, až naši studenti odpromují a už v průběhu studia jim nabízejí perspektivní zaměstnání s nadstandardním finančním ohodnocením,“ říká garant oboru docent Petr Šidlof.

Není to poprvé, co liberecká univerzita spolupracuje s CERNem. „Studenti a doktorandů TUL se například zapojili do významného experimentu na přípravě  obřího urychlovače LHC (Large Hadron Collider), který byl  v CERNu spuštěn v září 2008. Pracovali například na monitorování ztrát svazku protonů v urychlovači, na programovém řízení experimentu a na instalaci elektroniky a subdetektorů v detektoru Atlas,“ připomněla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Autoři | Foto TUL

Štítky univerzita, Evropská organizace pro jaderný výzkum, urychlovač částic, Švýcarsko, Ženeva, částice, Velký hadronový urychlovač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři studenti liberecké univerzity vyrazí na měsíční stáž do prestižního CERNu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.