Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pod Ještěd se sjedou nejlepší matematici středních škol. Liberec reprezentuje Zuzana Urbanová

Celostátní kolo matematické olympiády se tentokrát bude konat v Liberci. Do města se měření sil nejlepších středoškolských matematiků vrací po čtrnácti letech. Konat se bude na Technické univerzitě na konci března. Liberecký kraj má jedinou reprezentantku – Zuzanu Urbanovou z Gymnázia F. X. Šaldy.

Soutěží se ve dvou kategoriích. Kategorie A je určena pro studenty 3. a 4. ročníků středních škol, ale postoupit do ní mohou i mladší studenti. Kategorie P se zaměřuje na programování.

„Z vítězů těchto ústředních kol budou po následných výběrových soustředěních jmenováni reprezentanti České republiky na letošní 58. mezinárodní matematickou olympiádu v brazilském Riu de Janeiro – ta se bude konat v červenci – a na 29. mezinárodní olympiádu v informatice v íránském Teheránu, která se koná na přelomu července a srpna,“ říká Milan Cvrček, hlavní organizátor celostátního kola matematické olympiády, pedagog na katedře aplikované matematiky FP TUL a člen Jednoty českých matematiků a fyziků (JČMF).

Tyto dvě instituce také celostátní kolo matematické olympiády v Liberci organizují. Naposledy přitom bylo ve městě v roce 2003 a před tím už jen v roce 1962, jde tedy o významnou akci.

Finále matematické olympiády se koná 26. až 29. března.

Chcete si zkusit, jak byste uspěli na matematické olympiádě? Tady je jeden z příkladů: Mezi obyvateli jistého města jsou populární matematické kluby. Dokonce každé dva z nich mají alespoň jednoho společného člena. Dokažte, že můžeme obyvatelům města rozdat kružítka a pravítka tak, že jen jeden obyvatel dostane obojí, a přitom každý klub bude mít při plné účasti svých členů k dispozici jak pravítko, tak kružítko.

Řešení najdete tady (úloha 3)

Autoři | Foto Milan Volejník, Gymnázium Dašická, Pardubice

Štítky olympijské hry, Liberec, Ještěd, Liberecký kraj, Jednota českých matematiků a fyziků, Česko, Rio de Janeiro, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Technické univerzity v Liberci, Teherán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod Ještěd se sjedou nejlepší matematici středních škol. Liberec reprezentuje Zuzana Urbanová  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.