Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberečtí vědci hlásí objev. Unikátní metodou poznají porušenou plombu třeba na elektroměru

I nepatrné poškození plomby, které dosud nebylo možné odhalit, najdou vědci z liberecké univerzity. Slouží jim k tomu nová metoda, kterou sami vymysleli. Konkrétně jde o netradiční využití průmyslové počítačové tomografie, které odhalí i sebemenší narušení bezpečnostní plomby.

„Ukázali jsme na možnosti počítačové tomografie ve forenzním výzkumu. Představili jsme nedestruktivní analýzu struktury zabezpečovacích plomb a dalších zabezpečovacích prvků. Podařilo se nám najít správnou zobrazovací metodu, která umí najít rozhraní mezi plastovými a kovovými částmi. To, že umíme zobrazit i plastové části v 3D, výrazně zvyšuje šanci poznat, zda byla plomba narušena, nebo se o to někdo pokoušel,“ přiblížil novou metodu profesor Aleš Richter, který vědecký tým vede.

Deítky milionů plomb ročně

Zadavatelem tohoto výzkumu byla firma Euroseal. Ta ročně vyrobí desítky milionů plomb, které se využívají při převozů nákladů, pro zabezpečení měřících přístrojů ale povinně jimi musí být označena třeba i legálně ulovená zvěř.

„Typické jsou třeba manipulace s bezpečnostními plombami elektroměrů a plynoměrů při nelegálních odběrech, kdy distributorům vznikají značné škody. S „narafičenými“ plombami se setkávají i odběratelé zvěřiny a ochranné plomby bývají poškozovány i u padělků značkového zboží. Velmi často řešíme dotazy našich zákazníků na eventuální neoprávněnou manipulaci s plombami,“ řekl Evžen Babůrek, předseda představenstva firmy Euroseal.

Dosud se poškození plomby zkoumalo buď pouhým okem, nebo lupou či mikroskopem. Pokud se poškození neodhalí, přichází na řadu rentgen. Jenže ani rentgeny nejsou stoprocentní, ve výsledku totiž poskytují pouze dvourozměrný obraz. který může v daném úhlu snímání překrývat některé mechanické části plomby. Porušení struktury materiálu se proto nemusí vždy prokázat.

Přístroj vytvoří 3D vizualizaci

A jak tedy vlastně počítačový tomograf funguje? „Ukáže odlišnou hustotu materiálu v různých řezech, podává informace o rozložení vláken, částic nebo pórů v objemu zkoumaných struktur. Přístroj spolehlivě odhalí vady čí praskliny v testovaném materiálu. Pomocí specifického softwaru můžeme analyzovat vzniklé řezy a sestavit 3D vizualizaci daného objektu,“ vysvětlil Richter.

Výsledky pak podle něj slouží i u řešení soudních sporů. „Obrazová dokumentace 3D řezů a výsledky analýzy struktury materiálů jednotlivých částí bezpečnostního prvků poskytují dostatečné a spolehlivé důkazní prostředky u soudních procesů. Tyto výjimečné vlastnosti mikro CT lze s výhodou použít při forenzní analýze bezpečnostních prvků,“ dodal vědec.

Ten se svým týmem aktuálně vymýšlí nové generace plomb. „Chceme využít elektroniku. To by narušení plomby značně ztížilo,“ naznačil.

Autoři | Foto TUL

Štítky analýza, materiál, Euroseal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí vědci hlásí objev. Unikátní metodou poznají porušenou plombu třeba na elektroměru  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.