Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec opraví vilu v Ruprechticích, aby měl kam dát děti z uzavřené školky

Liberec opraví do začátku léta prvorepublikovou vilu ve Věkově ulici v Ruprechticích, která je už několik let prázdná. Prostory město potřebuje jako náhradní pro děti z nedaleké mateřské školky Beruška. Školku ještě letos čeká kompletní rekonstrukce, odhadem za 35 milionů korun.

Vila ve Věkově ulici je od MŠ Beruška vzdálená asi tři čtvrtě kilometru. Až do roku 2012 fungovala jako školka, její úprava proto nebude nijak náročná. Potřeba bude necelých 300 tisíc korun. "Pro zprovoznění objektu je nutné provést úpravy stavebního charakteru, včetně nutných následných revizí a vyčištění objektu a podlahových krytin," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Kapacitně ale vila pojme jen asi polovinu dětí z MŠ Beruška, kam dochází zhruba 120 dětí. Podle náměstka primátora budou proto k dispozici i další prostory, kam bude možné děti z této školky dočasně umístit. "Bude na ředitelce školky, jak si to organizačně vyřeší," uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Změna pro Liberec). Jedna třída by mohla být na základní škole na náměstí Míru v Ruprechticích, která je v sousedství Věkovy ulice. Část dětí bude zřejmě možné umístit do MŠ Motýlek nebo MŠ Kytička, které jsou ale na druhé straně města, na sídlištích Broumovská a Dobiášova.

Uzavření školky Beruška je nezbytné, kompletní opravu nutně potřebuje. "Je to školka, kde nejčastěji řešíme havárie," uvedl Langr. Podle odhadů si stavební práce vyžádají asi 35 milionů korun, většina nákladů se bude platit z evropské dotace. Rekonstrukce školky s třemi pavilony by trvat od června do konce listopadu. Kapacita školky by se díky úpravám měla zvýšit minimálně o dalších 16 míst.

"Osobně věřím, že stavební práce v MŠ Beruška nakonec půjdou rychleji, než zatím počítáme. Školka získá nejen vyšší kapacitu, ale jedna její část zároveň bude dispozičně, hygienicky a bezpečnostně vhodná i pro děti dvouleté, které jinak v běžných školkách z těchto důvodů zatím nemají šanci," uvedl Langr. Pro dvouleté děti podle něj platí přísnější nároky a nelze je přijmout do každé školky. "Chceme mít pro ně do budoucna přizpůsobené alespoň čtyři mateřinky," dodal náměstek.

Autoři

Štítky Liberec, vila, Ruprechtice, Ivan Langr, MŠ BERUŠKA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec opraví vilu v Ruprechticích, aby měl kam dát děti z uzavřené školky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.