Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Design se v Liberci učí pětadvacet let. Oslavy začnou výstavy absolventů

Dvě významná výročí slaví katedra designu při liberecké Technické univerzitě. Samotná katedra byla založena právě před čtvrtstoletím nabízela studijní obor Textilní a oděvní návrhářství zaměřený na Textil a oděv. Před 15 lety otevřela druhé studijní zaměření Sklo a šperk, které má své hlavní zázemí v jabloneckých ateliérech.

„Za dvacet pět let absolvovalo katedru více jak sedm stovek absolventů,“ připomíná její vedoucí Renata Štorová.

Mnoho z nich se ve světě designu prosadilo. Kamila Boudová přednáší na oděvnické škole v Paříži a intenzivně se angažuje v oblasti trvale udržitelné módy. Časopis Forbes ji letos zařadil do žebříčku 30 pod 30. Čerstvý absolvent Jakub Neufuss zase loni vystavoval na prestižní mnichovské přehlídce Talente.

Slyšet ale bylo i o Michaele Voňkové, která po škole dostala možnost pracovat u návrhářky Beaty Rajské a známé jsou i šperky z 3D tiskárny Pavly Říhové.

Někteří absolventi katedry, jako jsou Petr Klouda, Petr Brejcha, Adéla Kodoňová či Martin Havel, budou od 28. března vystavovat své práce na výstavě v jablonecké Galerii N.

„Oděvní výtvarník Martin Havel také představí svou kolekci letos na podzim na slavnostním připomenutí výročí katedry. To bude v předsálí univerzitní auly 4. října,“ dodává k programu oslav čtvrtstoletí existence katedry Renata Štorová.

V Galerii N se měsíc poté sejdou také absolventi zaměření Sklo a šperk. Vernisáž jejich výstavy bude 28. dubna také od 17.00 hodin.

Autoři | Foto TUL

Štítky výstava, šperk, Liberec, Martin Havel, Galerie N, Paříž, Beata Rajská, Forbes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Design se v Liberci učí pětadvacet let. Oslavy začnou výstavy absolventů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.