Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj piva a vína? V okolí Frýdlantu vyroste nová chmelnice, vinice i ovocný sad

Jak se pěstuje chmel, vinná réva nebo třeba ovocné stromy? Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant si připravila projekt, při kterém na svých pozemcích přesně tohle ukáže. Tyto expozice mají sloužit k výuce studentů školy ale jezdit se sem vzdělávat mají děti z celého Frýdlantského výběžku.

Samotný projekt je rozdělen do několika částí či expozic. „První je demonstrační pole se zemědělskými plodinami. A to jak takovými, které se v Libereckém kraji běžně pěstují, tak s těmi méně tradičními. Celkem bychom rádi na tomto poli pěstovali 15 druhů plodin. Od pšenice, ječmene, kukuřice či brambor přes len, hořčici, pelušku až třeba k máku," říká autor projektu a kantor školy Miroslav Kudrna.

Druhou částí bude vinice, kde budou kromě samotných rostlin i tři lavičky por odpočinek. Ve třetí části pak bude naučný ovocný sad. „Také tady chceme ukázat základní, ale i méně tradiční ovocné dřeviny. Lidé tu uvidí jabloně, hrušně, višně, ořešáky, lísky, ale i maliník, jostu, kdouloň, mišpuly nebo kamčatské borůvky," popisuje Miroslav Kudrna.

A konečně poslední expozicí bude chmelnice o velikosti 20 na 10 metrů. „Věříme, že se nám díky spolupráci s nedalekým Zámeckým pivovarem Frýdlant v budoucnosti podaří třeba i uvařit vlastní pivo," těší se Kudrna.

Každá expozice bude mít naučnou informační tabuli, kde se lidé dozvědí o daných plodinách či stromech více. V případě chmelnice tam také najdou informace o tom, co se na chmelnici děje během celého roku a jak se vlastně vaří pivo.

V současné době se začínají ve škole připravovat jednotlivá pole, veřejnosti by se měly venkovní expozice ukázat v plné kráse a ve květu v červnu příštího roku.

Autoři | Foto archiv školy

Štítky Frýdlant, pivo, projekt, užitkové rostliny, Frýdlantský výběžek, Liberecký kraj, Zámecký pivovar Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj piva a vína? V okolí Frýdlantu vyroste nová chmelnice, vinice i ovocný sad  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.