Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejlepší matematička středních škol je z Liberce. Zuzana Urbanová ovládla olympiádu mezi dívkami

Celorepublikové finále středoškolské matematické olympiády hostila liberecká Technická univerzita. Liberecký kraj měl pouze jednoho zástupce, tím byla Zuzana Urbanová z gymnázia F. X. Šaldy. A rozhodně se neztratila, naopak. Mezi dívkami totiž byla úplně nejlepší a celkově obsadila 18. místo.

Nejprve se začátkem minulého týdne setkaly na půdě Technické univerzity v Liberci čtyři desítky studentů nad zadáním kategorie A. Bez zaváhání si s ním poradil pouze Pavel Turek z Gymnázia Olomouc-Hejčín a zvítězil. Za ním se umístil Jan Petr z Gymnázia Jana Keplera v Praze a třetí místo připadlo Filipu Bialasovi z Gymnázia Opatov v Praze. A právě v této kategorii uspěla i liberecká studentka.

„Účastním se ústředního kola už popáté, letos mi zadání nepřišlo tak těžké jako v některých předchozích soutěžích,“ řekl po vyhlášení výsledků Pavel Turek, který celostátní kolo olympiády vyhrál již třikrát (dvakrát jako absolutní vítěz, jednou se o vítězství dělil). Třikrát tak už reprezentoval Českou republiku na mezinárodních olympiádách, ta letošní se koná v červenci v Rio de Janeiru.

Právě v kategorii P matematické olympiády zaměřené na programování se umístil také vysoko, na 5. místě. V této kategorii se soutěžilo ve druhé polovině minulého týdne a zúčastnilo se jí bezmála třicet studentů.

Opět se zadařilo také Filipu Bialasovi z Gymnázia Opatov v Praze, který v kategorii P zvítězil. Druhý byl Václav Volhejn z Gymnázia Jana Keplera v Praze a třetí Jan Priessnitz z Gymnázia třídy Kapitána Jaroše v Brně. „Tito a další z úspěšných řešitelů kategorie programování mohou být nominováni do reprezentace na mezinárodní olympiádu v informatice, která se koná na přelomu července a srpna v Teheránu," doplnil Radek Pirkl z liberecké univerzity.

Celostátní finále matematické olympiády se v Liberci konalo po čtrnácti letech.

Autoři | Foto TUL

Štítky olympijské hry, Liberec, Praha, Johannes Kepler, Liberecký kraj, Gymnázium Opatov, Jan Petr, Technická univerzita v Liberci, Gymnázium Olomouc-Hejčín, Otakar Jaroš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší matematička středních škol je z Liberce. Zuzana Urbanová ovládla olympiádu mezi dívkami  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.