Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Začaly přijímačky na střední školy. Hlásí se skoro tři a půl tisíce deváťáků

V celém Libereckém kraji dnes začalo první kolo přijímacích zkoušek na střední školy. Zájem o studium má necelých 3 500 žáků devátých tříd. Míst na školách je sice dostatek, největší boj ale bude tradičně o studium na gymnáziích, kde jsou v některých případech tři zájemci na jedno volné místo.

Dnes probíhají přijímačky na čtyřleté obory, druhé kolo je pak na programu za týden. Šestileté a osmileté obory mají přijímačky 18. a 20. dubna. V Libereckém kraji působí 50 středních škol, z toho 37 jich je zřizovaných krajem.

„Uchazeči si letos mohli vybírat z asi 105 oborů vzdělání bez talentové zkoušky a z cca 11 oborů s talentovou zkouškou, jedná se o sportovní gymnázium a umělecky zaměřené obory vzdělání. Počet volných míst obdobně letům předchozím výrazně převyšuje počet žáků, v prvním kole bylo nabízeno téměř sedm tisíc volných míst,“ uvádí náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa.

Zkoušek se letos účastní na 3 500 deváťáků, asi 80 sedmáků a přibližně 850 páťáků, mnohdy jsou to však žáci, kteří podali přihlášky na dvě školy, jejich absolutní počet tak bude nižší.

Po sedmi letech, kdy přijímačky připravoval sám kraj, je má nově na starosti ministerstvo školství a Cermat. Kromě těchto jednotných zkoušek - tedy testů z českého jazyka a literatury a z matematiky a její aplikace, mohl ředitel školy stanovit ještě takzvanou školní přijímací zkoušku. „Většina středních škol v Libereckém kraji však letos tuto možnost nevyužila,“ řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Tradičně největší zájem je o obor Gymnázium, nejvíce přihlášek bylo podáno do osmiletého oboru. Dalšími obory, o které je ze strany uchazečů velký zájem jsou z maturitních Informační technologie nebo Pedagogické lyceum, z oborů s výučním listem se jedná o obor Kadeřník, Aranžér nebo Cukrář. „Větší zájem ze strany uchazečů by naopak mohl být o tradiční obory s výučním listem jako je například Zedník,“ dodala mluvčí kraje.

Autoři

Štítky přijímací zkoušky, střední škola, Liberecký kraj, Petr Tulpa, CERMAT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začaly přijímačky na střední školy. Hlásí se skoro tři a půl tisíce deváťáků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.