Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rodiče v Liberci budou poprvé sledovat zápis do školek online

Liberec letos poprvé umožní rodičům, aby online sledovali zápisy do městských mateřských škol. Takzvaný zápisový portál by měl pomoci i ředitelkám školek. Usnadní jim administrativu při zpracování žádostí a vydávání rozhodnutí.

Webová aplikace by měla podle náměstka zvýšit transparentnost zápisů. Jeho průběh může sledovat každý rodič přihlášený do systému. "Tam, kde má nahlášeno své dítě, uvidí, zda se do té školky dostane nebo na jakém místě je pod čarou," uvedl náměstek primátora Ivan Langr.

Portál by měl rodičům usnadnit i vyplňování žádosti o přijetí do školky. Žádost opatřenou jedinečným číselným kódem, který zajistí anonymitu dítěte, mohou z webu získat ode dneška. Žádosti budou k dispozici od příštího týdne i ve školkách a na magistrátu. I s elektronicky vyplněnou žádostí ale musí rodič dojít v den zápisu do školky. "Je na rodičích, do kolika školek si žádost podají. Mohou si ale zatrhnout až tři školky, které preferují," uvedl Langr. Informací k zápisu je podle něj na webu více. Rodiče jeho prostřednictvím mohou například zjistit, kolik přihlášek jednotlivé školky dostaly. Dopředu si mohou také spočítat, kolik jejich dítě získá bodů, a jaká je tak jeho šance na přijetí. Maximem je 697,3 bodu. V potaz se bere věk, bydliště a sourozenci.

Zápisy budou v Liberci ve dvou termínech, do speciálních tříd budou školky žádosti přijímat 4. května a do běžných tříd o týden později. V 31 městských školkách bude celkem k dispozici 686 míst. "Loni se nám podařilo umístit všechny děti starší tří let. Předpokládám, že dostatek míst bude i letos," uvedl náměstek. Zatím nedokáže odhadnout, jak zápisy ovlivní povinnost mít spádové obvody. Liberec si vybral variantu jednoho pro celé město, jež odpovídá nejvíc dosavadnímu stavu. Město ji zároveň považuje za nejkomfortnější pro rodiče.

Autoři

Štítky Liberec, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodiče v Liberci budou poprvé sledovat zápis do školek online  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.