Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na sloučené škole v Turnově to vře, část zaměstnanců stávkovala

Na sloučené Obchodní akademii, Hotelové škole a Střední odborné škole v Turnově to znovu vře. Část zaměstnanců dnes stávkovala, žádají odvolání ředitelky Evy Antošové, která je ve funkci od března. Atmosféra ve škole se podle nich po jejím nástupu zhoršila. Klesá úroveň řízení, došlo k manažerským pochybením a plýtvání veřejnými prostředky, porušován je zákoník práce, řekl dnes novinářům za stávkující Marcel Fišera, zaměstnanec školy. Zaměstnanci také kritizují Liberecký kraj, že situaci neřeší.

Vnitřní neshody jsou ve škole dlouhodobé. Vznikla v roce 2009 sloučením dvou rozdílných vzdělávacích subjektů, působí na dvou místech vzdálených od sebe asi dva kilometry. V bývalých kasárnách ve Zborovské ulici měla dříve sídlo obchodní akademie a hotelová škola a v Alešově ulici bylo učiliště. Škola nikdy ve skutečnosti nefungovala jako jeden subjekt, stále je vnitřně rozdělena na dvě skupiny. Situace se vyhrotila po sestěhování školy do Alešovy ulice v roce 2015. Ke zklidnění nevedl ani návrat do Zborovské a odvolání předchozí ředitelky Mileny Lednejové, která se kvůli tomu s krajem soudí.

"Největším problémem je neústupnost části zaměstnanců a neochota vést slušnou diskusi a nějaký dialog o problémech, které tady na škole jsou," řekla Antošová. Druhá strana vidí zásadní problém v nedostatečné komunikaci ředitelky se zaměstnanci. Antošová jako nezávislá kandidátka měla fungovat jako jakýsi mediátor a znesvářené strany ve škole stmelit. To se však nepovedlo. "Neuměla jsem si to představit, je to něco neuvěřitelného, kdo to nezažil, neuvěří. Takovou zlobu a nenávist od prvního dne, kdy jsem nastoupila do funkce," dodala Antošová.

Podle hejtmana Martina Půty (STAN) není pravda, že kraj problémy školy neřeší. "V řadě případů se sloučení škol povedlo a ukázalo se, že ty školy jsou životaschopnější a fungují. Tato turnovská škola je nejviditelnějším příkladem toho, kdy se to nepovedlo. Myslím, že to je hodně o přístupu lidí, kteří byli zodpovědní za řízení škol, protože tam se prostě nepodařilo udělat jeden kolektiv," míní Půta. Zatím nevidí důvod odvolání nové ředitelky. "A už vůbec si nemyslím, že by odboráři měli řídit školu, zvláště, když hovoří jen za část kolektivu," dodal. Sám by byl pro to školu rozdělit, po tom volají i někteří zaměstnanci. Ředitelka má na návrh řešení situace školy čas do srpna. Do té doby by měla kraji předložit koncepci fungování školy.

Autoři

Štítky Turnov, Eva Antošová, Liberecký kraj, Zákoník práce, Martin Půta, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na sloučené škole v Turnově to vře, část zaměstnanců stávkovala  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.