Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: V Liberci se otevřelo nízkoprahové zařízení pro malé děti

Liberec ve čtvrtek otevřel při ZŠ Barvířská nízkoprahové zařízení pro malé děti. Jeho vznik byl součástí tříletého evropského projektu zaměřeného na předškolní vzdělávání dětí ze sociálně slabých rodin a lokalit. Klub by měly navštěvovat zejména děti od tří do šest let, které nedocházejí pravidelně do školky.

Nízkoprahové centrum je v areálu Základní školy Barvířská, kde je i mateřská škola. Vedení města to považuje za výhodu, děti tak budou moci nahlédnout, jak funguje mateřská či základní škola. "Klub budou moci navštěvovat děti z celého Liberce," dodal náměstek primátora pro školství a sociální oblast Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Kapacita předškolního klubu je zhruba 20 míst. "Je pro děti, jejichž rodiče nepovažují za nutné předškolní vzdělávání využívat," uvedl Langr. Takové děti ale obvykle mívají problémy s adaptací při přechodu do běžné mateřské školy nebo nástupu do základní školy. Usnadnit by jim to mělo právě docházení do předškolního klubu.

Liberec evropský projekt zahájil loni. Jeho rozpočet je téměř 29 milionů korun. Právě předškolní kluby v něm mají mít důležitou roli ve snaze přimět rodiče ze sociálně vyloučených lokalit, aby dávali své děti do školek. Kromě klubu při ZŠ Barvířská je do projektu zapojený ještě jeden, který na sídlišti Rochlice provozuje Člověk v tísni. "Z projektu budou hrazeny podstatné náklady na činnosti obou klubů - mzdy pro čtyři pracovníky, prostředky na další zájmové aktivity pro děti a jejich rodiče," uvedl již dříve ředitel společnosti ITveSkole.cz Robert Gamba. Tato společnost s městem na projektu spolupracuje a nízkoprahové zařízení při ZŠ Barvířská bude mít na starost.

"Kromě dětí docházejících do předškolního klubu budeme pracovat i s rodiči, kteří se budou například účastnit vzdělávání v rámci Klubu rodičů, akcí klubu, klub individuálně navštěvovat. Projekt navíc rozvine inkluzivní vzdělávání v mateřských školách, a to směrem k sociální soudržnosti," dodal Gamba. Do projektu jsou zapojené školky z oblastí, kde je nějaká sociálně vyloučená lokalita. Školky zapojené do projektu budou moci zaměstnat 13 školních asistentů.

Autoři | Foto Jan Vrabec

Štítky Liberec, projekt, mateřská škola, základní škola, Ivan Langr, Robert Gamba, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Liberci se otevřelo nízkoprahové zařízení pro malé děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.