Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj připravuje zřízení střední zdravotní školy v České Lípě

Liberecký kraj začal připravovat zřízení střední zdravotní školy v České Lípě. V této části kraje žádná není a její otevření by pomohlo zajistit dostatek sester a ošetřovatelů pro českolipskou nemocnici.

"Je tady velká poptávka po zdravotních sestrách. Škola jako taková to úplně nezachrání, ale myslíme si, že u každé velké nemocnice, která se blíží k obratu kolem jedné miliardy, střední zdravotnická škola patří," uvedl krajský náměstek pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Chystané vytvoření školy předseda představenstva nemocnice Pavel Marek vítá. "Těšíme se, že budeme zajišťovat praktickou výuku," řekl dnes. Nemocnice zaměstnává asi 400 sester, potřebovala by však další zhruba dvě desítky sester a ošetřovatelů.

Zatím ale není jisté, zda škola skutečně vznikne. Její zřízení bude kraj teprve schvalovat a rozhodující slovo potom bude mít ministerstvo školství. Podle Tulpy by chtěli podat žádost ještě letos. Pokud nebude mít ministerstvo námitky, škola by zahájila provoz od 1. září 2018. Jako nejpravděpodobnější varianta se podle náměstka jeví, že bude detašovaným pracovištěm liberecké střední zdravotní školy. "Protože tam je vše připravené, a nemuseli bychom nic vymýšlet," uvedl.

V kraji jsou dvě zdravotní střední školy, kromě Liberce je další ještě v Turnově na Semilsku. Zájemci o studium zdravotních oborů z Českolipska si většinou vybírají střední školy mimo kraj, dobře dostupné je pro ně Ústí nad Labem nebo Mladá Boleslav. "Do Liberce moc nejezdí, v jednom ročníku jich je tak pět až šest," řekl náměstek. Kraj pro Českou Lípu plánuje otevření dvou ošetřovatelských oborů, tříletého a čtyřletého. Kde se bude teoretická výuka uskutečňovat, se podle Tulpy ještě neví. Jako vhodná místa se jeví obchodní akademie u muzea nebo prázdný objekt učiliště na Palackého náměstí.

Autoři

Štítky Česká Lípa, zdravotní škola, Liberecký kraj, Petr Tulpa, nemocnice, Pavel Marek, Starostové pro Liberecký kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj připravuje zřízení střední zdravotní školy v České Lípě  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.