Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do školek v Liberci se dostala většina dětí starších tří let

Do mateřských škol v Liberci bude moci od září nastoupit většina dětí starších tří let, která letos přišla k zápisu.

"Pod čarou zůstal jeden čtyřletý a 34 tříletých libereckých dětí, které se původně z důvodu kapacity nedostaly do preferované školky a jejichž rodiče odmítli jinou nabízenou variantu. I většina těchto dětí už je ale nyní umístěna," uvedl mluvčí radnice Jan Vrabec. Ředitelky 31 městských školek přijaly 715 nových dětí.

Náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec) předpokládá, že během podzimu budou moci nabídnout ještě asi 20 volných míst pro děti, které dovrší věk tří let. "Zbytek takzvaných výjimek, dalších asi 20 míst, je pak nezbytně určen pro případy nových předškoláků, ukončení domácího vzdělávání či společné vzdělávání děti s potřebou podpory," dodal.

Při zápisech se nedostalo také na 214 dvouletých libereckých dětí. Podle Langra pro ně dosud nejsou městské mateřské školy připraveny kapacitně, technicky ani bezpečnostně. Radnice to bude muset do několika let změnit. "Od roku 2020 totiž, nedojde-li ještě ke změně školského zákona, musí každá obec garantovat i těmto dětem umístění v mateřské škole. Už nyní proto pracujeme na navyšování kapacit v některých MŠ, které budou technicky a bezpečnostně způsobilé vzdělávat děti takto nízkého věku," řekl náměstek.

Pro dvouleté děti podle Langra platí přísnější nároky a nelze je přijmout do každé školky. "Chceme mít pro ně do budoucna přizpůsobené alespoň čtyři mateřinky," dodal náměstek. Jako první přijde na řadu MŠ Beruška na sídlišti Ruprechtice, která se bude letos kompletně rekonstruovat. Část prostor bude dispozičně upravena pro dvouleté děti.

Autoři

Štítky Liberec, školka, Ivan Langr, mateřská škola, MŠ BERUŠKA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do školek v Liberci se dostala většina dětí starších tří let  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.