Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Objevte Nanosvět. V iQLANDII můžete pracovat s vynálezy výzkumného centra NASA

Speciální letní nanoworkshop pod názvem Nanosvět připravilo liberecké science centrum iQLANDIA. Práce s vynálezy přímo z výzkumného centra NASA, objevování a porovnávání okem neviditelných organismů nebo třeba simulace skládání písmen z atomů – no uznejte sami, že si tuto experimenty nabitou hodinu nesmíte nechat ujít.

iQLANDIA se rozhodla dostat to nejlepší a nejzajímavější z nanotechnologií pod kůži svým návštěvníkům prostřednictvím workshopu Nanosvět.

„Jedná se o vědní obor budoucnosti. Chceme lidem ukázat, že i když je objekt v nanorozměrech, tzn. lidskému oku a běžným mikroskopem neviditelný, lze s ním i tak pracovat,“ říká Martin Novák, autor workshopu a odborný lektor science centra.

Třeba počítačová společnost IBM dokázala složit své logo na niklový plát 35 atomy xenonu. „Aby děti i dospělí pochopili, jak náročná je manipulace s miniaturními částicemi hmoty, zkusí si v našich laboratořích vytvořit pomocí pinzety a granulí svůj vlastní nanonápis nebo se podepsat na zrnko rýže pod stereolupou,“ dodává lektor.

Z NASA až do Liberce

Dále tu je k dispozici ferrofluid – kapalina s magnetickými nanočásticemi, kterou vyvinuli vědci z NASA k cílenému transportu paliva v raketoplánech do motoru. S nulovou gravitací to jde totiž velmi těžce.

„My tuto suspenzi máme v baňkách, ke které bude stačit přiložit neodymový magnet a pozorovat, co se s ferrofluidem stane, zdali se v blízkosti magnetického pole vytvaruje a jakým způsobem,“ vysvětluje Novák.

Chybět nebude ani pohled na obrázky z elektronového mikroskopu. Díky tomuto přístroji zjistíte, jak vypadá takové složené oko mouchy nebo milionkrát zvětšený hydrotermální červ.

Jako třešničku na dortu si z workshopu odnesete cukrovou vatu. „Ta se vyrábí odstředivou silou, což je jeden ze způsobů, kterým lze zhotovit nanovlákno,“ ukončuje lektor.

Součástí workshopu bude také ukázka několika dalších metod výroby nanovlákna.

Autoři | Foto iQLANDIA Liberec

Štítky iqlandia, nanosvět, nanotechnologie, NASA, vynález, výzkumné centrum, Martin Novák, IBM, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objevte Nanosvět. V iQLANDII můžete pracovat s vynálezy výzkumného centra NASA  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.