Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberečtí studenti strávili měsíc v největším urychlovači částic na světě ve švýcarském CERNu

Velký zážitek mají za sebou čtyři studenti liberecké Technické univerzity. Celý měsíc totiž strávili v největším urychlovači částic na světě. Během stáže ve švýcarském CERNu se zabývali testováním nových metod měření a přesného určení polohy. Jejich zahraniční cesta je součástí oboru Aplikované vědy v inženýrství (AVI). Perspektivní obor měl letos na fakultě mechatroniky, informatiky a mezioborových studií v tomto akademickém roce premiéru.

Denisa Jínová, Kryštof Polák, Jiří Junek a Ondra Denk strávili ve Švýcarsku celý květen. „Každý pracovní den jsme strávili v laboratoři a prováděli experimenty, které ověřovaly vlastnosti nové metody měření, kterou v CERNu vyvinuli,“ komentuje pracovní náplň studentské stáže Kryštof Polák.

A co bylo předmětem jejich výzkumu? „V současnosti probíhá patentové řízení nové metody a naši studenti svými experimenty přispěli k souhrnné charakteristice jejích vlastností. Blíže nám studenti svou práci popsat nemohou, protože informace o tomto výzkumu podléhají přísnému utajení,“ řekl Radek Pirkl z Technické univerzity.

Podle Poláka ale měli při experimentech volnou ruku. „Mohli jsme si tak v praxi vyzkoušet práci na výzkumném úkolu, bohatě jsme přitom uplatnili znalosti optických a měřicích přístrojů ze školy. Ve výzkumné práci v CERNu jsme obstáli. Je to zkušenost k nezaplacení, všichni jsme nadšení,“ dodal.

Studenti se během svého pobytu dostali i k cestování po okolí a prošli si i samotný komplex CERNu, ten je ale prý nejzajímavější uvnitř. „S kamarády jsme požádali také o možnost navštívit další laboratoře, abychom se mohli podívat i na jinou část výzkumu. Velmi ochotně nám vyhověli a provedli nás po dvou dalších experimentech,“ uzavřel Polák.

Autoři | Foto archiv studentů

Štítky CERN, Technická univerzita, experiment, výzkum, Jiří Junek, Švýcarsko, urychlovač částic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí studenti strávili měsíc v největším urychlovači částic na světě ve švýcarském CERNu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.