Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Formule Eliška má za sebou další závod. Na okruhu v Mostě si dojela pro třicáté místo

Jak z ničeho během pár měsíců vybudovat konkurenceschopnou formuli, která se účastní závodů? O tom mohou vyprávět studenti liberecké strojní fakulty. Jejich Eliška vznikla teprve v tomto roce, už má ale za sebou dva závody a celý tým se neustále zlepšuje.

Závodní křest absolvoval studentský tým koncem července v Itálii. Minulý víkend se pak Eliška představila na domácí půdě na okruhu v Mostě.

„Po zkušenostech z Itálie, kde nás komisaři při technické přejímce dvakrát vraceli do depa, už byl náš tým mnohem připravenější. Technickou kontrolou jsme prošli v Mostě napoprvé,“ řekl Roman Rybáček, šéfkonstruktér studentského týmu.

A i když v Mostě dojela dvacetikilometrový závod Eliška na třicátém místě, i tak jde o úspěch. Polovina strojů ani nedojela do cíle.

A první závodní sezóna je pro celý tým hlavně o sbírání zkušeností. „Chceme je zúročit v příští sezóně, kdy by měl na fakultě vzniknout nový závodní vůz. Potřebujeme do další sezóny snížit váhu monopostu, naopak velmi se osvědčil motor i podvozek. Pevně věřím, že pokud nás nadále bude fakulta strojní podporovat tak jako v letošní sezóně, brzy se zařadíme mezi nejlepší týmy,“ shrnul Rybáček.

On sám už v další sezóně šéfkonstruktérem už nebude, protože letos v červnu úspěšně absolvoval magisterské studium na fakultě strojní. Pokud by mu vyšel doktorát na mateřské fakultě, nemůže podle pravidel soutěže Formula Student být členem konstruktérského týmu, ale rád by zůstal u projektu alespoň jako poradce.

Monopost Eliška závodí v tomto týdnu ještě na okruhu v Písku, to je pro tuto sezónu třetí a poslední závod formule z dílny fakulty strojní Technické univerzity v Liberci.

Autoři | Foto Formula Student Czech Republic

Štítky Eliška, TUL, Liberec, Most, formule, Formule 1, Itálie, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Formule Eliška má za sebou další závod. Na okruhu v Mostě si dojela pro třicáté místo  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.