Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká univerzita připravuje rekonstrukci dalších budov

Technická univerzita v Liberci dokončuje rekonstrukci budovy C v kampusu za 32 milionů korun. Hotova by měla být letos. Zároveň připravuje opravu budovy někdejších kolejí v Třebízského ulici za téměř 70 milionů korun, kde by měly vzniknout nové laboratoře a zázemí pro doktorandy. Zhruba polovinu nákladů by měla zaplatit dotace z Operačního programu Výzkum a vývoj pro vzdělávání, práce chce univerzita zahájit v příštím roce.

Liberecká univerzita v posledních letech do výstavby a modernizace svého areálu investovala téměř 1,5 miliardy korun, velkou část získala z evropských fondů. "Kromě toho děláme další práce, jako jsou opravy kolejí a budov v okolí kolejí," poznamenal rektor Zdeněk Kůs. Připravuje se podle něj také rekonstrukce budovy E v kampusu, která je sice v poměrně dobrém stavu, ale je tam třeba předělat elektroinstalaci. Největším připravovaným projektem je přestavba bývalých dílen v sousedství rektorátu na knihovnu.

"Univerzitní knihovnu dnes máme ve městě a je daleko a mimo centrum v budově H. Cílově by tam měla zůstat část knihovny, která se týká ekonomických věd a jazyků, a technické části a přírodovědné by měly být zde v areálu univerzity," řekl rektor. Náklady projektanti odhadli na sto milionů korun. Kůs věří, že se stavbu podaří v soutěži zlevnit podobně jako tomu bylo u jiných univerzitních akcí. Na projekt chce žádat dotace z investičního programu ministerstva školství.

Liberecká univerzita vznikla z původní Vysoké školy strojní, která byla pro studenty otevřena 1. září 1953, a letos zahajuje 65. akademický rok. Vedle původních fakult strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři - pedagogická, ekonomická, architektury a mechatroniky. Od loňského srpna má univerzita sedmou fakultu, a to zdravotnických studií. Od roku 2009 působí na škole i Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Loni se liberecká univerzita zařadila na prestižní žebříček vysokých škol The ranking. V současné době má asi 7000 studentů.

Autoři | Foto TUL

Štítky Liberec, TUL, univerzita, rekonstrukce, Technická univerzita v Liberci, Zdeněk Kůs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita připravuje rekonstrukci dalších budov  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.