Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec nebude mít ve školkách dostatek míst pro dvouleté děti

Liberec začne letos stavebně upravovat první mateřskou školu, která bude moci přijímat děti od dvou let věku. Města by jim měla garantovat místa od roku 2020. Náměstek primátora Ivan Langr (Změna pro Liberec) to ale nepovažuje za reálné, a to nejen pro Liberec.

"Města nejsou schopna se na to připravit," uvedl. Vychází ze zkušeností z letošního roku. "Měli jsme požadavek umístit 260 dvouletých dětí, to je 17 tříd. To se nedá zvládnout ani personálně," řekl náměstek. Drtivou většinu dětí mladších tří let školky v Liberci odmítly. Potřebný počet míst Liberec s největší pravděpodobností nebude mít ani v roce 2020.

Pro umístění dvouletých dětí jsou podle Langra přísnější technická a bezpečnostní pravidla a potřebují jinak upravené prostory než tříleté děti. Výstavbu nových mateřských škol radnice neplánuje, třídy pro dvouleté děti chce vytvářet v rámci modernizace stávajících školek. V případě rekonstrukce se jedna třída včetně zázemí upraví pro dvouleté děti. Město zatím předpokládá, že by mohly být na čtyřech školkách.

Proti garantovanému zajištění míst je i sousední Jablonec nad Nisou, kde děti mladší tří let přijímají už několik let. Podle náměstka pro školství Miloše Zahradníka nebudou schopni nastavit přiměřené kapacity mateřských škol. "Počet přihlášených dvouletých dětí se bude každoročně měnit v souvislosti s počtem narozených, s vývojem sociální politiky, rodičovskou dovolenou a návratem rodičů z ní do práce. Pak hrozí, že nebude kým naplňovat případnou volnou kapacitu, kterou v souvislosti s povinným přijímáním dvouletých budou obce muset tvořit," dodal. Jablonec má od roku 2011 v areálu nemocnice školku prioritně zaměřenou na děti ve věku dva až tři roky. "Po šesti letech víme, jak je to náročné pro pedagogy i zřizovatele, tedy město, které se musí na provozu finančně podílet," řekla vedoucí magistrátního oddělení školství Zdeňka Květová.

Problémy některým městům, třeba Liberci, dělá nyní i kontrola předškoláků. Novelou zákona mají pětileté děti povinnou předškolní docházku od letošního září. Podle registru obyvatel to v Liberci nesplňuje kolem 300 dětí. "To ale ani zdaleka neodpovídá skutečnosti. Většinou jsou to asi neodhlášené děti, které už fyzicky na území města nejsou," uvedl Langr. Zjistit skutečný stav je podle něj časově i administrativně náročné.

Obdobnou zkušenost mají i v České Lípě. Většina předškolních dětí, jež nenastoupila, do městských školek nechodila ani v předchozích letech. "Vzhledem k tomu, že neexistuje registr dětí zapsaných k předškolnímu vzdělávání a neexistuje ani povinnost pro občany přehlašovat adresu trvalého pobytu, mohou být nedohledané děti zapsány k předškolnímu vzdělávání v podstatě kdekoli v republice," uvedl mluvčí českolipské radnice Václav Šámal.

Autoři

Štítky Liberec, školka, Ivan Langr, mateřská škola, Miloš Zahradník, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec nebude mít ve školkách dostatek míst pro dvouleté děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.