Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Průlety meteorů označovaných jako bolidy umí zachytit nová kamera ve Frýdlantu

Průlety jasných meteorů označovaných jako bolidy umí zachytit nová kamera, která je od září v areálu Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu. V republice je 15 bolidových stanic, tato je nejsevernější v ČR a pokrývá i oblast Polska.

"Je plně automatická, měří a fotografuje noční oblohu, respektive bolidy," uvedl učitel odborných předmětů Miroslav Kudrna.

Speciální kamera se stala součástí takzvané Evropské bolidové sítě, která čítá 35 stanic. Na pozemku školy ji instaloval Astronomický ústav Akademie věd České republiky. Spolupráce s ústavem bude podle učitele přínosná i pro studenty, například při výuce fyziky. "Žáci budou dvakrát do roka jezdit do astronomického ústavu, kde absolvují přednášky. Případně budou jezdit zaměstnanci astronomického ústavu k nám," řekl Kudrna. Spolupracují podle něj také s Českým hydrometeorologickým ústavem, který má v areálu školy meteorologickou stanici.

Bolidovou kameru by podle učitele měla ještě letos doplnit spektrální kamera. "Díky ní můžeme určit i fyzikální a chemické vlastnosti konkrétního bolidu," dodal. Frýdlantské stanici se první bolid podařilo vyfotografovat minulý týden. Za rok bývá na stanicích evropské bolidové sítě pořízeno přibližně 10 tisíc fotografií a zachyceno kolem 50 objektů.

Díky údajům ze stanic umí astronomové určit hmotnost tělesa i dráhu letu bolidů. Z ní pak zjistí například místo ve sluneční soustavě, odkud meteor pochází a ve výjimečných případech, kdy se bolid vypaří v atmosféře jen zčásti a jeho zbytek dopadne na zem jako meteorit, i místo jeho dopadu. "Za celou historii je ve světě evidováno nějakých 27 případů meteoritů, které se díky tomu podařilo na vypočteném místě skutečně najít. A nutno podotknout, že my jsme se podíleli minimálně na polovině nálezů," uvedl Pavel Spurný z astronomického ústavu, který je hlavním koordinátorem bolidové sítě pro sledování meteorů v Evropě a západní Austrálii.

Autoři | Foto SŠHL Frýdlant

Štítky Frýdlant, škola, Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantu, bolid, videokamera, meteor, Polsko, Česko, Astronomický ústav Akademie věd České republiky, Český hydrometeorologický ústav, Evropa, Austrálie, Pavel Spurný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vála Pavel

Je dobře pokud se síť bolidových stanic zahušťuje i zde na severu...

Úterý, 10. října 2017, 10:30Odpovědět

Průlety meteorů označovaných jako bolidy umí zachytit nová kamera ve Frýdlantu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.