Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Univerzita nabídne sociálně slabým studentům stipendium

Technická univerzita v Liberci nabízí finanční podporu studentům středních škol ze sociálně slabých rodin nebo dětských domovů. Projekt má pomoci nadaným mladým lidem dokončit střední školu a pokračovat ve studiu na vysoké škole. Univerzita nabízí středoškolákům stipendium 1620 korun měsíčně.

V Liberci studuje zhruba 7500 mladých lidí, z toho jen 89 pobíralo v minulém akademickém roce sociální podporu. "Jedna z posledních bariér, kterou dnes mladí lidé při vstupu na vysokou školu mají, je bariéra finanční. U nás v Liberci může studovat kdokoliv s jakýmkoliv tělesným handicapem, ale víme, že je tady určité nezanedbatelné množství dětí, které jsou na středních školách a mají finanční potíže. Pocházejí ze sociálně slabého prostředí a mají problém vůbec dostudovat střední školu. Potom rozhodnutí, zda pokračovat na vysokou školu, je jednoduché - finančně na to nebudou mít a nepůjdou na ni," vysvětlil důvody projektu rektor Zdeněk Kůs.

Vedení univerzity si předběžně zjišťovalo podmínky na středních školách. Zatímco oslovená gymnázia nemají informace o tom, že by jejich studenti měli potíže takového rázu, informace ze středních odborných škol naznačují horší finanční podmínky. "Někteří naši studenti nejezdí třeba na lyžařský výcvik, protože rodiče na to nemají peníze a nezúčastňují se ani jiných placených akcí. Lyžařský výcvik vloni odmítli tři studenti," řekl Jaroslav Semerád z liberecké střední školy strojní a elektrotechnické.

Také dětem z dětských domovů by projekt mohl zvýšit šance na dosažení vysokoškolského vzdělání. Podle sociální pracovnice Dětského domova ve Frýdlantu Světly Uhrové se klienti z těchto zařízení často na vyšší školy nehlásí. "Zanedbání péče v raném věku se na nich nelítostně projevuje," poznamenala. Přesto se frýdlantský dětský domov pyšní tím, že loni dokončil vysokoškolské studium jeden klient a v současné době mají tři středoškoláky a jednu vysokoškolačku. Jedna studentka bude letos maturovat a chce dál studovat sociální pedagogiku na univerzitě v Liberci. "Té by se určitě taková podpora ze strany univerzity hodila," dodala Uhrová.

Vedení univerzity ale chce podle Kůse zaměřit svou pozornost také na žáky základních škol. Sociálně nepříznivá situace se totiž podle rektora projevuje možná ještě ve větší míře při rozhodování o studiu na střední škole. "Pak bychom mohli studenta podporovat po celou dobu středoškolského studia až po úspěšné složení maturity a dále po přijetí na naši univerzitu i při vysokoškolském studiu. Základní podmínkou bude ovšem dobrý studijní prospěch po celou dobu studia," řekl rektor. Podmínkou podle něj naopak není, že student musí pokračovat ve studiu v Liberci. "Budeme ale rádi," řekl a dodal, že do 14 dnů bude na webové stránce univerzity odkaz na formulář žádosti a také podrobné informace o podmínkách získání tohoto stipendia.

Zdroj: ČTK

Štítky střední škola, studium, Liberec, vysoká škola, Technická univerzita v Liberci, Zdeněk Kůs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita nabídne sociálně slabým studentům stipendium  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.