Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na naučné stezce v Jablonném mají interaktivní zastavení

Na naučné stezce v mokřadech v Jablonném v Podještědí přibyla tři nová interaktivní zastavení. Turistům ukážou, jak jsou mokřady přínosné pro krajinu. Na trojrozměrných modelech si návštěvníci mohou například vyzkoušet, jak při záplavách působí rovné a jak klikaté koryto řeky.

"Máme dva modely, do kterých nalévají děti vodu a pozorují, co se děje. Je tam příklad dobré krajiny, kde se nic nestane, a nedobře obhospodařené krajiny, kde dojde k vytopení vesnice," uvedl lektor environmentální výchovy Michal Řepík.

Smyslem je ukázat, že mokřady jsou výjimečným ekosystémem, který dnes patří k ekologicky nejcennějším na světě. "Pro člověka mají nezastupitelný přínos, protože zadržují velké množství vody, a brání povodním i suchu," uvedla Adéla Kurková z neziskové organizace Čmelák. Tato organizace se o mokřady v Jablonném stará.

Další interaktivní zastavení ukazuje, jak funguje přírodní klimatizace. Na modelu stromu mohou návštěvníci pumpováním vody a jejím následným rozprašováním objevit opomíjenou energii rostlin. Děti se také mohou vydat po stopách zvířat, která žijí v mokřadech. "Stopy jsou vypálené do haťového chodníku," uvedl Řepík. O jaká zvířata jde, zjistí děti u dalšího zastavení. "Zatím máme tři druhy stop, chceme postupně přidávat další," dodal lektor. V budoucnu by podle něj měla přibýt i další interaktivní zastavení.

Čmelák na naučné stezce také nabízí různé programy ekologické výchovy pro školy. "Nejmladší děti zde mohou probíhat vrbovými tunely, přeskakovat z kamene na kámen přímo nad vodní hladinou nebo prolézat skrz duté kmeny stromů. Studenti naopak už vytváří vlastní návrhy, jak revitalizovat obdobné lokality," uvedl Řepík.

Mokřady na okraji historické části Jablonného u zámku Nový Falkenburk byly ještě před několika lety zanedbanou plochou s černými skládkami. Na úpravě území pracuje Čmelák přes deset let. Dnes tam je osm nových tůní, povalový chodník přes mokřad, stezky z velkých balvanů přímo ve vodě, nové lavičky i nová cesta. Nezisková organizace Čmelák se kromě mokřadů v Jablonném stará o dalších téměř 60 hektarů, mimo jiné o orchidejovou louku v Horním Maxově na Jablonecku nebo lesní pozemky v rámci projektu Nový prales na Ještědu.

Autoři | Foto Turistika.cz

Štítky Jablonné v Podještědí, naučná stezka, Michal Řepík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na naučné stezce v Jablonném mají interaktivní zastavení  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.