Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

iQLandia po Vánocích představila dvě zbrusu nové expozice

Liberecká iQLandia po Vánocích představila dvě zbrusu nové expozice – Talent! a Kosmo. Návštěvníci se tak úplně poprvé mohli dozvědět, na co jsou nadaní, projet se vesmírným vozítkem po Marsu nebo být očitými svědky pitvy mimozemšťana. Premiéru mělo i zmodernizované Planetárium.

Jestli máte matematické myšlení, hudební sluch nebo sportovní vlohy, vám odpoví expozice Talent!. „Návštěvníci mají příležitost si v osmi speciálních hnízdech vyzkoušet úkoly z nejrůznějších oblastí a uvědomit si, že každý máme v něčem silné a slabé stránky. Své schopnosti můžeme rozvíjet a záleží jen na nás, na jakou oblast se zaměříme. Někdy je vhodné rozvíjet to, v čem jsme dobří a máme pro to vrozené předpoklady, jindy může být naopak důležité pracovat na slabších stránkách a pokusit se přiblížit vrstevníkům,“ řekl psycholog Tomáš Rodný, který na vzniku výstavy s týmem iQLandie spolupracoval.

Mars Roverem po Rudé planetě

Před Planetáriem vyrostlo Kosmo. Rudou planetu tu prozkoumáte vesmírným vozítkem Mars Rover, podíváte se na pitvu mimozemšťana, prohlédnete si Tellurium nebo otestujete přistávací modul Vostok 28. Interaktivní exponáty přibyly i ve stávajících expozicích GEO, Člověk, GeoLAB či TUL. Právě TUL, nově TULaborka, byla navíc obohacena o laboratoře.

Od ledna Soumrak dinosaurů

Modernizací prošlo i Planetárium, které má nově zdvojnásobené rozlišení z 2K na 4K. Diváci si tak mohou projekce vychutnat v UltraHD kvalitě. Planetárium v roce 2016 nabídne multivizuální filmy s přírodovědnou, vesmírnou, fyzikální a geologickou tematikou. Hned od ledna v něm bude spuštěn snímek pod názvem Soumrak dinosaurů.

A o čem projekce bude? Hlavní hrdinku – dospívající Lucy – a jejího otce, učitele přírodovědy a amatérského astronoma, čeká velkolepé dinosauří dobrodružství. Jejich společná vášeň, létání, je oba totiž zavane do stovky milionů let vzdálené minulosti Země, a to konkrétně do období druhohor a třetihor. „Diváci tak s hlavními protagonisty filmu zažijí pořádný adrenalin. Navštíví čtyři světové kontinenty, probádají tropický deštný prales, vyzkoušejí si kiting či seskok padákem a seznámí se s Quetzacoatlusem, Argentinosaurusem,  Microraptorem a dalšími dinosaury,“ zmínil garant Planetária Lukáš Durda.

Foto

Štítky IQLANDIA, Vánoce, Mars, dinosauři, Rover, Geo, Země, mimozemšťan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

iQLandia po Vánocích představila dvě zbrusu nové expozice  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.