Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Univerzita Liberec poskytuje stipendia chudým středoškolákům

Technická univerzita v Liberci začíná vyplácet stipendia prvním středoškolákům ze sociálně slabého prostředí, kteří o peníze požádali. Ve čtvrtek podepsala smlouvu první stipendistka z Dětského domova ve Frýdlantu, připraveny jsou smlouvy i pro dva středoškoláky z Liberce, sdělila mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková. Cílem projektu je umožnit nadaným studentům středních škol udělat maturitu a pokračovat dál ve studiu na vysoké škole.

V Liberci studuje zhruba 7500 mladých lidí, z toho jen 89 pobíralo v minulém akademickém roce sociální podporu. "Jedna z posledních bariér, kterou dnes mladí lidé při vstupu na vysokou školu mají, je bariéra finanční. U nás v Liberci může studovat kdokoliv s jakýmkoliv tělesným handicapem, ale víme, že je tady určité nezanedbatelné množství dětí, které jsou na středních školách a mají finanční potíže. Pocházejí ze sociálně slabého prostředí a mají problém vůbec dostudovat střední školu. Potom rozhodnutí, zda pokračovat na vysokou školu, je jednoduché - finančně na to nebudou mít a nepůjdou na ni," vysvětlil rektor Zdeněk Kůs.

PSALI JSME: Liberecká nemocnice bojuje s nedostatkem lékařů, studentům proto nabízí stipendia

Takové studenty se univerzita rozhodla podpořit, z vlastních zdrojů dává měsíčně 2500 korun studentům, pro které by jejich sociální situace mohla být překážkou v pokračování studia. První stipendistka Ingrid Bikárová bude letos maturovat na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu a hlásí se na libereckou Fakultu přírodovědně-humanitní a pedagogickou. "Vybrala jsem si obor speciální pedagogika. Přemýšlím i o tom, že bych pracovala v některém dětském domově," řekla Ingrid, která v dětském domově žije čtyři roky po tragické smrti otce. Pro Ingrid je stipendium z univerzity vítanou pomocí, bude třetím vysokoškolákem z frýdlantského dětského domova.

PSALI JSME: Liberecký kraj bude platit školní obědy dětem z chudých rodin

Podle rektora by bylo dobré, kdyby více nadaných dětí ztratilo ostych a o stipendium si zažádalo. "Nadaným dětem by neměla ve studiu bránit jejich sociální situace. Jedinou překážkou studia by měla být náročnost studia a jejich schopnost ho zvládnout. Už se těším, až naše stipendisty po prázdninách na akademické půdě přivítám," řekl Kůs. Podrobnosti o podmínkách stipendia i formulář žádosti najdou zájemci na stránkách univerzity www.tul.cz.

Autoři

Štítky Liberec, studium, univerzita, střední škola, Frýdlant, Technická univerzita v Liberci, Zdeněk Kůs, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Liberec poskytuje stipendia chudým středoškolákům  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.