Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec vytvořil srovnávací přehled základních škol pro rodiče i radnici

Liberec poprvé vytvořil srovnávací přehled svých základních škol, a to podle 31 kritérií. Rodičům by měl usnadnit orientaci v nabídce škol a pro město je zase podkladem pro stanovení cílů, které by měly školy splňovat. Novinářům to řekl náměstek pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec). Srovnání podle něj potvrdilo, že všechny městské základní školy v Liberci jsou kvalitní, žebříček ale město nesestavovalo.

Přehled má kromě pomoci rodičům také dát radnici podklady pro určení cílů, kterých chce město v jednotlivých školách dosáhnout. "Budeme se snažit, aby školy postupně k tomu cíli došly. Jakou cestu si zvolí, to je jejich věc. Do toho je tlačit nebudeme," řekl Langr.

Veřejně dostupný přehled je souborem hodnocení v pěti oblastech - pedagogický sbor, školní klima, zázemí školy, vzdělávací proces i financování. "Ze srovnání je vidět, že některé školy dělají něco, co druhé ne," uvedl Langr. Třeba podmínky k udělení certifikátu vstřícnosti k rodičům pod názvem "Rodiče vítáni" splňují jen čtyři z 20 škol.

PODÍVEJTE SE: Přehled základních škol

Z přehledu je také patrné, jak školy spolupracují s mateřskými a středními školami, jaké nabízejí kroužky či jakou částkou se rodiče podílejí na školních aktivitách svých dětí. Nechybí ani informace o obsazenosti škol. Nejméně dětí, v průměru 18,4, je ve třídách na druhém stupni na ZŠ Na Výběžku, a naopak nejvíce na prvním stupni ZŠ Husova, kde je ve třídě v průměru 29,4 dítěte.

Kvalifikovanost učitelského sboru na takřka všech školách má nejvyšší stupeň A. Nejstarší sbor je na ZŠ Dobiášova - 46,3 roku, a nejmladší na ZŠ Křižanská - 38,6 roku. Na této škole je ve sboru také nejvíce mužů, celkem osm. Posuzovalo se také, jak je zajištěno stravování dětí, jaká je kapacita družiny či zda mají školy sportoviště. To chybí u osmi škol. A jen pět z 20 škol má bezbariérový přístup.

Součástí přehledu jsou také aktuální zprávy České školní inspekce, které jsou na školách prováděny v šestiletých cyklech. „Každého, kdo dnes hořekuje nad kvalitou libereckých základních škol, se vždycky hned ptám, zda už četl inspekční zprávy inspekce. A zatím jsem se nesetkal s nikým, kdo by tak činil. Přitom je z nich patrné, že nemáme nekvalitních škol,“ podotkl náměstek.

Stanovení jednoho žebříčku škol ale podle Langra není možné. "Nejprve bychom museli stanovit váhu kritérii. Neumíme si s tím poradit. Pro někoho jsou důležité hrazené aktivity, pro jiné komunikace, aprobovanost," uvedl. Samotný přehled bude každý rok aktualizován.

Štítky Liberec, základní škola, Ivan Langr, Česká školní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec vytvořil srovnávací přehled základních škol pro rodiče i radnici  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.