Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Frýdlant chce v muzeu Špitálek vybudovat interaktivní expozici

Ve Frýdlantu plánují vybudovat interaktivní expozici v muzeu Špitálek, které vzniklo rekonstrukcí někdejšího městského špitálu postaveného v 16. století. Nová expozice by měla frýdlantské muzeum zatraktivnit a vytvořit z něj oblíbený turistický cíl jak pro české, tak pro polské návštěvníky. Peníze na nákladný projekt chce radnice získat z evropských fondů v rámci společného projektu s polskou Lubání.

"Chtěli bychom moderní formou představit historii Frýdlantu. Chceme reálně, na reálných věcech, na archeologických vykopávkách nebo na reálných exponátech, představit lidem, jak vypadal Frýdlant, jak se vyvíjel, především s akcentem na 15. a 16. století," řekl starosta Dan Ramzer (ODS).

Radnice chce ve Špitálku využít moderní technologie, jako je holografická projekce. "Vzniknout by tam měla časová osa a také 4D expozice. Máme tu krásnou chlebovou pec a tam třeba by se měla rozvíjet vůně chleba, vedle by měla být tržnice, tak by tam mělo být takové to halekání, jako kupte si čerstvé ryby, a tak dále," přiblížil záměr Ramzer. Náklady nové expozice se podle něj odhadují zhruba na čtyři miliony korun.

Bývalý špitál stojí na nároží ulic Míru a Kodešovy. Budova je součástí městské památkové zóny, kterou je centrum Frýdlantu od roku 1992. Podle dochované dokumentace byla stavba špitálu zahájena v květnu 1561 a financovali ji měšťané. Po třicetileté válce správu objektu převzala šlechta. Současnou klasicistní podobu získal špitál při přestavbě po požáru na konci 18. století. Sloužil jako útulek pro nemocné, chudé a přestárlé, sociální funkci plnil donedávna. Zhruba 25 milionů korun na rekonstrukci zchátralého objektu se podařilo městu získat po povodni v roce 2010, z velké části zaplatila obnovu objektu EU.

Špitálek dnes vystavuje nálezy z nedávných archeologických průzkumů na území města. K nejcennějším exponátům patří pozůstatky 500 let staré chlebové pece, které se přímo v objektu špitálu našly. Návštěvníci tam mohou vidět i původní zdivo, které v některých místech expozice zůstalo odhaleno, přiznané jsou i původní dřevěné trámy. V expozici je i model někdejší frýdlantské radnice, do kaple špitálu se vrátila původní Pieta. Součástí muzejní zahrady je funkční replika středověké chlebové pece, v níž se při různých akcích pečou chlebové placky.

Autoři | Foto František Mrva

Štítky muzeum, Frýdlant, rekonstrukce, Dan Ramzer, pec, projekt, ODS, Evropská unie, třicetiletá válka, exponát, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant chce v muzeu Špitálek vybudovat interaktivní expozici  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.