Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jeden nebo jedenáct. Liberec zvažuje dvě varianty spádových obvodů

Jak budou rozděleny spádové obvody mateřských školek a kolik jich v Liberci bude? Na tuhle otázku zatím rodičům malých předškoláků nedokáže nikdo odpovědět. V současnosti se uvažuje o tom, že Liberec bude mít nejspíš jeden nebo 11 spádových obvodů. Obě varianty posuzuje školský výbor, ani jedna ale není ideální.

"Předpokládám, že spádovou vyhlášku budeme přijímat buď na konci letošního roku nebo v prvních měsících následujícího," náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Vymezení spádových obvodů pro školky od příštího roku nařizuje novela školského zákona. Liberec patřil k odpůrcům tohoto nařízení. Argumentoval tím, že logiku mají u základních škol. "U výběru mateřské školy ale fungují jiné principy - blízkost zaměstnání rodičů, pestrost vzdělávacích programů, rodinná atmosféra," řekl již dříve náměstek.

I proto je jednou ze zvažovaných variant jeden obvod pro celé město. "Odpovídá nejvíc současnému stavu," řekl dnes Langr. Druhá varianta s rozděleným 31 městských školek do 11 lokalit zase dává rodičům jistotu, že jejich dítě přijmou v některé školce v blízkosti bydliště. A nehrozí jako u první, že by dítě museli dát do školky na druhé straně města.

Radnice zatím ani neví, zda bude moci příští rok přijmout všechny děti starší tří let. Jedním z důvodů je, že novela nařizuje, aby všechny předškolní děti povinně absolvovaly poslední rok mateřské školy. "Nevíme, kolik jich nechodí. Dosud se to neevidovalo," řekl náměstek. Liberec se obává i toho, že rodiče z okolních obcí, které nemají školky, budou přehlašovat své děti do Liberce. To se už děje u základních škol a proti takzvané spádové turistice zatím radnice nenašla účinnou obranu.

Nedostatek míst ve školkách řeší stotisícový Liberec několik posledních let. Město ale předpokládá, že díky populačně slabším ročníkům by jejich kapacita měla být v budoucnu dostatečná. "Volná místa k dispozici v letošním roce ještě nevzniknou, mateřské školy zřizované městem budou kapacitně naplněny," řekl nedávno mluvčí radnice Jan Král.

Letos na podzim by do městských školek mělo nově nastoupit 932 dětí. Radnice zatím neví, na kolik dětí se nedostalo, neboť někteří rodiče si podali žádost v několika školkách. "Jedni dokonce byli na zápisech v devíti školkách," řekl Langr. Po zkušenostech z jiných měst chce Liberec zavést takzvanou elektronizaci zápisů, což by mělo systém zpřehlednit.

Štítky Liberec, mateřská škola, Ivan Langr, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeden nebo jedenáct. Liberec zvažuje dvě varianty spádových obvodů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.