Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci začal veletrh dětské knihy, letos je opět třídenní

V Liberci dnes začal Veletrh dětské knihy, po několikaleté přestávce je opět třídenní. V minulosti lákal na liberecké výstaviště tisíce lidí, v posledních letech se však kvůli nedostatku peněz konal jen jednodenní festival v liberecké knihovně. Letošní jubilejní desátý ročník se přesunul do areálu bývalého dělnického domu Koloseum, kde svou produkci představuje 26 vydavatelství a nakladatelství.

"Podařilo se veletrh obnovit díky tomu, že k nám přistoupil další člen - MCU Kolseum, takže jsme mohli využít jeho prostory," řekla předsedkyně Sdružení pro veletrhy dětské knihy Dagmar Helšusová. S financováním pomohlo město Liberec, které přispělo 200 tisíc korun. "Bez této podpory bychom veletrh uspořádat nemohli," podotkla Helšusová. Dalších 50 tisíc korun přidalo ministerstvo kultury a Liberecký kraj přispívá školákům na dopravu.

Letošní ročník je skromnější než ty minulé. "Nemohli jsme vydat veletržní knihu, ale přesto pořádáme dílny z těch knih, které nám zůstaly z předchozích veletrhů. Není tady také prostor pro dílničky, kde děti vstupovaly do jednotlivých příběhů. Myslím ale, že kdyby tady veletrh setrval a našly se prostředky ve větší míře, tak to umíme postavit i venku," dodala předsedkyně pořádajícího sdružení.

Vrátit do Liberce po několikaleté přestávce nakladatele a vydavatele nebylo podle Helšusové tak složité, jak by se mohlo zdát. "Celé ty roky, co jsme to nepořádali, se nakladatelé hlásili a ptali, zda veletrh bude. Takže, když jsme loni na Světě knihy řekli, že bude, tak většina z nich projevila radost a přijeli. Prostor Kolosea zcela zaplnili, dovnitř už by se jich víc ani nevešlo," řekla Helšusová.

Veletrh dětské knihy se v Liberci poprvé uskutečnil v roce 2003. Cílem projektu je podpora dětského čtenářství. Děti mají v Koloseu možnost potkat se s autory a ilustrátory, připraveny jsou výtvarné dílny i autorská čtení. Součástí programu je křest nové zvukové knihy, která vznikla v rámci projektu Děti čtou nevidomým dětem. "Letos jsme připravili knihu Daniely Fischerové Pohoršovna, která získala i ocenění Zlatá stuha," řekla vedoucí realizačního týmu Radka Vojáčková z dětského oddělení Krajské knihovny v Liberci. Příběh o strašidlech je určen mladším dětem, pobaví podle ní ale i dospělé.

Autoři | Foto mistnikultura.cz

Štítky kniha, Liberec, veletrh, Koloseum, knihovna, festival, kongresové centrum, Daniela Fischerová, Liberecký kraj, Zlatá stuha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci začal veletrh dětské knihy, letos je opět třídenní  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.