Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V zařízení v Chrastavě budou jen děti s ústavní výchovou

Do zařízení v Chrastavě už nebudou umisťované děti, které páchají trestnou činnost. Budou tam jen děti s ústavní výchovou. Novinářům to dnes řekl starosta města Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) a potvrdilo i ministerstvo školství. V Chrastavě je výchovný ústav, který bude od září kvůli vyhrocené situaci zrušen, a zůstane jen dětský domov se školou pro děti do 15 let. Počet zaměstnanců klesne na polovinu.

"V Chrastavě budou pouze děti s ústavní výchovou, nikoliv ochrannou," sdělilo dnes ministerstvo školství v písemném prohlášení. Ochrannou výchovu nařizují soudy u dětí, které páchají trestnou činnost. Ústavní ukládá soud u dětí, o které se rodiče nestarají, což se projevuje třeba záškoláctvím, nebo kvůli výchovným problémům či užívání drog. Starosta považuje rozhodnutí ministerstva za zásadní. "Nebudou tam děti, které jsou nejvíc nebezpečné svému okolí," uvedl.

Dosud byly v chrastavském ústavu děti ve věku od 12 do 18 let. Od 1. září tam bude maximálně patnáctileté a kapacita zařízení klesne ze 36 na 14 míst. "V síti školských zařízení není kapacita 14 lůžek ničím výjimečným," uvedlo ministerstvo. Polovina ze 44 zaměstnanců v zařízení skončí. "Počet pracovníků, který bude potřeba na zajištění činnosti dětského domova se školou a školní jídelny od 1. září, je 22 pracovníků," dodalo ministerstvo.

Chrastavský výchovný ústav má ode dneška nového ředitele. Funkce se ujal Miloslav Hlubuček, který dosud byl zástupcem vedoucí školy v dětském domově v nedalekém Hamru na Jezeře. Jeho cílem je situaci v zařízení stabilizovat. Dnes nechtěl být konkrétní. "Jsem zavalený prací," řekl.

Podle úřadu veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové a následné kontroly ministerstva školství i České školní inspekce se v minulosti s chlapci v ústavu zacházelo nepřijatelným způsobem a byla porušována jejich práva. V reakci na tato zjištění v květnu rezignovala ředitelka Markéta Sochorová, kterou se ministerstvo chystalo odvolat. Pochybení ale ředitelka odmítla. Ministerstvo poté vedením ústavu dočasně pověřilo Soňu Cpinovou. Změny režimu, které v ústavu zavedla, ale narazily na odpor místních lidí i starosty Chrastavy. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) vyhrocení situace označila za zbytečné. V zájmu uklidnění rozhodla o zrušení ústavu a zachování jen dětského domova se školou. Starosta Canov postup ministerstva ostře kritizoval na mimořádném jednání zastupitelstva, kterého se Valachová zúčastnila. Prohlásil, že ministerstvo za několik týdnů zničilo vše, co se v Chrastavě pracně budovalo půl století. Hlubuček po svém jmenování uvedl, že chce navázat spolupráci s městem.

Autoři | Foto VUDDS Chrastava

Štítky Chrastava, dětský domov, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Michael Canov, Starostové pro Liberecký kraj, Kateřina Valachová, Anna Šabatová, ČSSD, Česká školní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zařízení v Chrastavě budou jen děti s ústavní výchovou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.