Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Část zaměstnanců školy v Turnově je proti jejímu rozdělení

Proti plánovanému rozdělení Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy v Turnově je část jejich zaměstnanců i někteří rodiče. Obávají se, že to nepříznivě ovlivní budoucnost zejména školy v Alšově ulici. Hejtman Martin Půta (STAN) na dnešním setkání s učiteli přislíbil, že se kraj bude jejich námitkami zabývat. Oddělení obchodní akademie a hotelové školy od střední odborné školy bude krajské zastupitelstvo projednávat na konci srpna. Dva samostatné subjekty chce mít kraj od září 2017.

Škola působí na dvou místech, vzdálených od sebe asi dva kilometry. V bývalých kasárnách ve Zborovské ulici měla dříve sídlo obchodní akademie a hotelová škola a v Alšově ulici bylo učiliště. Školy jsou sloučené od roku 2009, za tu dobu se z nich ale nepodařilo vytvořit jeden fungující subjekt.

"Jsou tam stále dva pedagogické sbory, dvoje odbory, dva tábory rodičů," uvedl již dříve hejtman. To bylo patrné i na dnešním setkání s hejtmanem. Učitelé ze Zborovské se o něm dozvěděli náhodou, oficiálně pozvaní nebyli. Jsou pro rozdělení. Myslí si, že to prospěje oběma školám. Navíc mají pocit, že vedení jejich kolegy z Alšovy ulice zvýhodňuje. "Posledních šest let se propouštěli zejména pracovníci z pracoviště Zborovská," řekl dnes novinářům předseda jedné odborové organizace školy Ondřej Illich.

Učitelé z Alšovy ulice jsou pro zachování současného stavu. "Vnímáme to tak, že jako větší škola budeme stabilnější a výuka bude kvalitnější," řekl předseda druhé odborové organizace Marcel Fišera. Hejtman neočekává, že by rozdělení mělo přinést nějaké problémy. "V kraji máme podle počtu žáků 14 menších škol, než by měla vzniknout v Alšově ulici," uvedl. Podle něj navíc plánují pro školu v Alšově ulici projekt Centra odborného vzdělávání zhruba za 60 milionů korun, budovat by se mělo začít příští rok na jaře. "Měl by pomoci nabírat studenty a zlepšit výuku," řekl Půta.

Nesoulad ale vládne i mezi rodiči. Někteří nechápou, proč se kvůli sporům musí škola dělit. Za jednodušší považují výměnu vedení. To hejtman nepovažuje za řešení. "Nevidím rozumnější východisko, než školy zpátky rozdělit, sloučení se nepovedlo," řekl. Podle něj by se prakticky pro studenty nic změnit nemělo. Chodit by měli do stejných tříd, vyučovat je zřejmě budou stejní učitelé. "Změní se jen razítka," dodal. Pokud zastupitelstvo rozdělení schválí, bude ho muset kraj ještě prosadit i na ministerstvu školství. Rozdělení má podporu vedení Turnova.

Některým učitelům se nelíbí způsob rozdělení, kraj navrhuje zánik současné školy a vznik dvou nových subjektů. Obávají se toho, že v takovém případě by dostali výpověď a ředitelé nově vzniklých subjektů by je nemuseli přijmout. Výhodně by pro ně ani nebyly nové smlouvy. Podle Fišery by hrozilo, že první tři měsíce budou bez osobního ohodnocení. Odpůrci argumentují také tím, že by rozdělení příští rok ohrozilo přijímaní nových studentů a způsobilo problémy studentům, kteří v řádném termínu nesloží maturitní nebo odbornou zkoušku. Podle hejtmana jde o technické záležitosti, které lze vyřešit. Na jednání dnes přislíbil, že pověří vedoucího krajského školského odboru, aby se setkal se zástupci odborů školy a jejich připomínky zapracoval. Vyřešené to chce mít do 16. srpna.

Štítky Turnov, obchodní akademie, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Hotelová škola, odbory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část zaměstnanců školy v Turnově je proti jejímu rozdělení  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.