Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Nový projekt má Liberci pomoci dostat děti z vyloučených míst do škol

Na předškolní vzdělávání děti ze sociálně slabých rodin je zaměřený nový tříletý projekt Liberce. Město na něj získalo od ministerstva školství skoro 29 milionů korun, podíl radnice bude 1,45 milionu korun. V rámci projektu budou působit dva předškolní kluby, zapojí se pět školek a technická univerzita.

Smyslem projektu je přimět rodiče ze sociálně vyloučených lokalit, aby dávali své děti do školky. Město si od toho slibuje, že pak nebudou mít tyto děti tak velké problémy s adaptací při nástupu na základní školu.

Hlavní roli v projektu budou hrát předškolní kluby. Jeden už na sídlišti Rochlice provozuje Člověk v tísni, druhý vznikne pod patronací společnosti ITveSkole.cz při ZŠ a MŠ Barvířská v centru města. Právě do těchto klubů chce město soustředit děti ze sociálně slabých rodin, které nejsou zvyklé docházet do školky. "Nejzásadnější je naučit je ráno vstát a jít do školky. Už jen v pravidelnosti je význam předškolního klubu. Samozřejmě tím dalším je rozvoj řeči, motoriky a dalších aspektů vzdělávání," uvedl ředitel ITveSkole.cz Robert Gamba. Kapacita každého klubu bude asi 20 dětí, o které se budou starat čtyři pedagogové.

Děti z předškolních klubů by se po nějaké době měly přemístit do některé mateřské školy zapojené do projektu. Pedagogové ze školek se budou vzdělávat, aby uměli lépe pracovat s těmito dětmi. "Je tendencí nebo cílem tohoto projektu klasické mateřské školky metodicky naučit nebo převzít prvky práce nízkoprahového předškolního zařízení. Aby se v sociálně vyloučených lokalitách k problematickým rodičům chovaly méně jako instituce a více jako předškolní klub," uvedl Gamba. Školky v rámci projektu navíc budou moci nově zaměstnat 13 školních asistentů.

Do projektu jsou zapojené školky z oblastí, kde je nějaká sociálně vyloučená lokalita. "Naše vlastní analýza z roku 2015 na území města Liberce vymezuje nejméně sedm vyloučených lokalit a dalších devět potenciálně rizikových míst, kde žije relativně vysoký počet obyvatel různé etnicity ze sociálně slabého prostředí," řekl Langr.

Autoři

Štítky projekt, Liberec, Robert Gamba, Člověk v tísni, Liberec VI-Rochlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Zaujal mě výraz "sociálně vyloučené lokality". To je zajímavý, ale zcela klamný obrat. Kdyby jste hovořili o sociálně slabých rodinách, bylo by pochopitelné, že ne všichni mají cca 1200 kč měsíčně na umístění dítěte do školky. Ale v Liberci rozhodně nejsou "sociálně vyloučené lokality". Je otázka, jestli se zlepší docházka dětí po odpuštění příspěvku, protože do školky nechodí děti samy, ale vodí je jejich rodiče. Možná, že jsem článek prostě nepochopila.

Pátek, 12. srpna 2016, 09:27Odpovědět

Nový projekt má Liberci pomoci dostat děti z vyloučených míst do škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.