Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Frýdlantu otevřou 1. září dětskou skupinu pro malé děti

Ve Frýdlantu otevřou od 1. září dětskou skupinu pro děti od jednoho roku. Ještě v květnu to vypadalo, že zájem nebude na naplnění třídy pro 12 malých dětí stačit, nakonec se ale na všechny ani nedostane. V seznamu zájemců je 19 dětí a další pod čarou, řekla dnes ředitelka frýdlantských škol Věra Dunajčíková. Do skupiny bude podle ní nakonec přijato 17 dětí, některé ale budou chodit jen jednou do týdne, a tak se prostřídají.

Na zřízení dětské skupiny Koťata získala zdejší mateřská a základní škola dotaci z evropských fondů. Dětská skupina bude od září působit v prostorách bývalých dílen Základní školy Bělíkova, které nechalo v letech 2011 a 2012 město zrekonstruovat pro mateřinku. "Dětí ale ubývá a hrozilo, že prostory zůstanou nevyužité," řekla Dunajčíková. Škola se ve spolupráci s radnicí snažila vyjít vstříc rodičům, zejména matkám, které se chtějí z mateřské dovolené vrátit do práce dříve. "V téhle oblasti je vysoká nezaměstnanost, se snažíme pro ně proto něco udělat," dodala.

Nejvíc dětí je podle ředitelky dvouletých. "Několik dětí je i mladších, pár je starších," doplnila. Starat se o ně budou vždy dvě vyškolené chůvy a asistentka. Skupina bude při péči o děti uplatňovat prvky Montessori. Metoda pojmenovaná podle zakladatelky, italské lékařky Marie Montessoriové, klade důraz na respektování dítěte a jeho individuality učitelem. Za celodenní pobyt v dětské skupině zaplatí rodiče měsíčně 700 korun, v mateřských školách je cena poloviční. K tomu se platí stravné 34 korun na den.

Podle informací z ministerstva práce a sociálních věcí je v Libereckém kraji v současné době evidováno osm podobných dětských skupin. První vznikly už v loňském roce v České Lípě, Jablonci nad Nisou a Jilemnici. Letos přibyly další. Mimo Frýdlantu jsou dětské skupiny také v Liberci, Kryštofově Údolí na Liberecku a Svojkově na Českolipsku.

Autoři

Štítky Frýdlant, Liberecký kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu otevřou 1. září dětskou skupinu pro malé děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.