Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec chce na dvou školách otestovat kariérní poradce. Žákům pomohou s výběrem střední školy

Kam po základní škole a jak správně vybrat střední školu nebo učňák? S tím by měl od příštího školního roku nově pomáhat takzvaný kariérní poradce, kterého město vyzkouší na ZŠ Česká a ZŠ Kaplického. Kariérní poradenství chce město testovat celý školní rok. Projekt vyjde na necelých 600 tisíc korun.

„Až dosud podobné poradenství na ZŠ v rámci celé ČR funguje jen okrajově, což se může projevovat ve špatném výběru střední školy, malém zájmu o odborná učiliště, neznalosti trhu práce učiteli, rodiči i žáky a ve stereotypizaci některých odvětví a oborů. To všechno plyne z toho, že na školách pracují pouze výchovní poradci, kteří kariérové poradenství jen suplují,“ shrnul náměstek primátora Ivan Langr (Změna).

Projekt se zaměří na všechny žáky obou škol na druhém stupni. Jedním z cílů projektu je zvýšit zájem o nepříliš populární odborná učiliště, která ale nabízejí velkou šanci na uplatnění. Pracovníci chybí výrobcům autodílů, ale i ve sklářském a bižuterním průmyslu. Právě o návrat zašlé slávy učebních oborů se několik let snaží Liberecký kraj. Prostřednictvím stipendijního programu podporuje 15 oborů na devíti školách.

Do projektu karierního poradenství se v pilotní fázi zapojí zhruba 500 dětí z obou škol. Přínosem pro projekt by mělo být také zapojení velkých firem jako například Preciosa, Magna, Fehrer Bohemia a DencoHappel.

"V rámci základního stupně počítáme s přípravou dětí na exkurze do vybraných podniků i exkurzemi jako takovými," říká Šárka Prachařová ze vzdělávací společnosti Aabyss, která se na projektu podílí. Exkurze by podle ní měly být takové, aby děti zaujaly. „Sami žáci tak budou moci pět let formovat své představy o trhu práce a o možnostech svého budoucího uplatnění, zatímco pedagogové jim na základě výstupů z jednotlivých aktivit kariérového poradenství budou schopni v deváté třídě zodpovědně doporučit nejvhodnější střední školu,“ uzavřela Šárka Prachařová.

Pilotní fáze projektu potrvá celý nadcházející školní rok. Projekt bude mít dva stupně – základní stupeň s rozpočtem 581 tisíc korun, který budou financovat samy školy, kterým město o tuto částku navýší rozpočet, zatímco nadstavbový stupeň s předběžnou kalkulací 550 tisíc budou financovat samy firmy.

Štítky projekt, střední škola, Liberec, školní rok, Česko, Ivan Langer, Preciosa, Fehrer Bohemia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce na dvou školách otestovat kariérní poradce. Žákům pomohou s výběrem střední školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.