Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj odvolal ředitelku střední školy v Turnově

Liberecký kraj dnes odvolal ředitelku Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy (OHS) v Turnově Milenu Lednejovou. Krajští radní chtějí stabilizovat situaci ve škole, kde to už delší dobu vře, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (STAN). Škola vznikla v roce 2009 sloučením dvou škol, ale jako celek nefunguje, panuje tam velká řevnivost. Kraj chce školu opět rozdělit na dvě, část zaměstnanců chce proti tomu od středy stávkovat.

Ředitelka se svým odvoláním nesouhlasí. "Budu se hájit právní cestou, protože jsem přesvědčena o tom, že jsem vždy jednala v zájmu Libereckého kraje, v zájmu žáků a v zájmu učitelů této školy," řekla v reakci na své odvolání Lednejová. V čele školy ji dočasně nahradí její zástupkyně Martina Nováková. Výběrové řízení na nového ředitele vypíše podle Půty kraj v nejbližší době.

Důvodů pro odvolání je podle Půty pět. "Je to celý řetězec důvodů, který začíná tím, že loni došlo k sestěhování bez vědomí zřizovatele, bez projednání s městem, bez informování rodičů," řekl hejtman. Dalším důvodem bylo podle něj porušení etického kodexu školy. Kontrola ale podle něj objevila také chyby v účetnictví školy. Vedení kraje také ředitelce vytýká špatnou komunikaci se zaměstnanci, ale i s městem Turnov.

Škola působí na dvou místech, vzdálených od sebe asi dva kilometry. V bývalých kasárnách ve Zborovské ulici měla dříve sídlo obchodní akademie a hotelová škola a v Alešově ulici bylo učiliště. "Nikdy ve skutečnosti nefungovaly jako jeden subjekt. Naopak. Od loňského roku se po nepovedeném a nedostatečně vysvětleném sestěhování škol situace ani po několika jednáních neuklidnila, naopak se stále více vyhrocuje," poznamenal hejtman. Jediným řešením je podle něj opětovné rozdělení škol, o němž budou dnes jednat krajští zastupitelé.

Někteří zaměstnanci školy to ale odmítají. Proti rozdělení jsou zejména učitelé z Alešovy ulice. Nelíbí se jim, že ze školy se zhruba 560 žáky vzniknou dvě malé. "Tím pádem budou podfinancované a výuka v nich nebude efektivní. Riziko, že zaniknou, je vysoké," uvedl v prohlášení předseda jedné odborové organizace na škole Marcel Fišera. Ve středu chce podle informací z krajského úřadu ve škole stávkovat 26 zaměstnanců ze zhruba 70, a ve čtvrtek navzdory zahájení výuky 24, z toho je 16 učitelů. Proti rozdělení se postavil i krajský výbor pro výchovu a vzdělávání.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Turnov, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Martina Nováková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj odvolal ředitelku střední školy v Turnově  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.