Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Frýdlantu otevřou nízkoprahové zařízení pro starší děti

Nízkoprahové zařízení pro starší děti a mládež od 15 do 26 let chtějí už po Novém roce otevřít ve Frýdlantu na Liberecku. S financováním pomůže Liberecký kraj. Podobná služba ve městě zatím chybí. Zařízení by mělo zajistit zázemí pro mladé lidi v obtížné životní situaci. Poskytovat bude informace, podporu, odbornou pomoc a příležitost ke zdravému trávení volného času a také pomoc s přípravou do školy.

"Nízkoprahové zařízení pro mládež máme ve svém komunitním plánu, i proto jsme kývli na nabídku Libereckého kraje, který garantuje na další tři roky financování jeho provozu," doplnil starosta Dan Ramzer (ODS). V současné době podle něj město hledá provozovatele zařízení, termín pro podávání nabídek končí 24. listopadu. Sama radnice podle něj oslovila Diakonii Českobratrské církve evangelické v Jablonci nad Nisou, která už od roku 2009 provozuje podobné zařízení v Jablonci.

"Nízkoprahové zařízení je určené pro mladé lidi ohrožené společensky nepříznivými jevy. Je to o trávení volného času, o pomoci s vyřizováním věcí, jsou tam volnočasové aktivity, aby se nám děti nepoflakovaly venku. Máme tady střední školu hospodářskou a lesnickou a také gymnázium, kam dojíždějí studenti z okrajových částí Frýdlantska," řekla vedoucí městského odboru sociálních věcí Lucie Andršová. Aby se při čekání na autobus nebo vlak nemusely děti toulat po ulicích, najdou podle ní zázemí v tomto zařízení.

Frýdlant teď pro nízkoprahové zařízení hledá provizorní prostory, v budoucnu by se mělo stejně jako další sociální služby přesunout do domu v ulici Míru proti muzeu Špitálek. Jde o městský objekt, který byl stejně jako řada dalších domů ve městě poškozen při bleskových povodních v roce 2010. Protože byl ale komerčně využíván, nebylo podle Ramzera možné získat dotace na jeho obnovu, a tak je stále prázdný. Teď by ho chtěla radnice zhruba za 11 milionů korun opravit a otevřít tam komunitní centrum. Na projekt žádá dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Autoři | Foto charitasluknov.cz

Štítky Frýdlant, Liberecký kraj, Dan Ramzer, ODS, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu otevřou nízkoprahové zařízení pro starší děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.