Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Senioři provětrávají mozkové závity. V liberecké pětitýdenní akademii se jich vzdělává 30

V Liberci se dnes začalo vzdělávat 30 lidí v rámci Senior akademie, kterou pořádá městská organizace Komunitní středisko Kontakt. Senioři získají znalosti a dovednosti v oblasti zdravého životního stylu, prevence kriminality, zabezpečení důstojného stáří nebo finanční gramotnosti.

Seniory v následujících pěti týdnech čeká deset vyučovacích dnů teorie, praktických ukázek i návštěv různých institucí. Cílem je podle Dufka předat starším lidem praktické informace. "Dozvědí se, jak se mají chovat v různých situacích, ve kterých se mohou vyskytnout buď oni anebo lidé z jejich nejbližšího okolí," řekl ředitel Kontaktu Michael Dufek.

Akademie je pro seniory bezplatná. Účastníky vybírali zástupci Kontaktu tak, aby se informace ze vzdělávací akce dostaly k co nejširšímu okruhu lidí. "Úmyslně jsme volili ze zástupců jednotlivých klubů, které se pod Kontaktem scházejí. Klubů je 17. A zároveň je akademie obohacena o seniory, kteří do Kontaktu za různými aktivitami docházejí," řekl Dufek.

Senior akademii uspořádal Kontakt poprvé v roce 2010, letos jde o třetí ročník. "Děláme ji podle toho, jak se nám daří sehnat peníze," uvedl Dufek. Chtěl by, aby se akademie konala každoročně. Podle něj jsou ale při jejím pořádání závislí na sponzorech. Letos dostali 50 tisíc korun od jednoho internetového srovnávače cen.

Mezi účastníky akademie výrazně převládají ženy, jedním z mála mužů je Pavel Vyslyšel. "Jsem vedoucí klubu Pohoda a potřebuji novou inspiraci. Dělám to už sedm let," uvedl. Těší se například na přednášky nazvané Jak se bránit samotě nebo Motivace a dobrá kondice v podání Jiljí Novotného. "Z toho si inspiraci určitě vezmu," dodal Vyslyšel.

Senioři se na akademii dozvědí také například něco o mozkovém joggingu, který slouží k procvičování paměti, o násilí páchaném na seniorech, rizicích spojených s nakupováním přes internet či záludnostech, jež mohou obsahovat smlouvy. Čeká je i ukázková hodina nácviku sebeobrany, jógy nebo břišních tanců. "Pro seniory mají břišní tance velmi pozitivní zdravotní efekt," řekl Dufek.

Autoři

Štítky Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři provětrávají mozkové závity. V liberecké pětitýdenní akademii se jich vzdělává 30  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.