Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberec bude mít nejspíš jen jeden spádový obvod pro všechny školky

Liberec má nejspíš jasno v tom, jak to bude se spádovými obvody u školek v příštím roce. Rodiče nakonec budou moci vybírat nejspíš ze všech mateřských školek pod Ještědem, jelikož by v Liberci měl být vymezen pouze jeden školský obvod. Návrh nyní podpořil školský výbor a odsouhlasila ho v úterý také rada města. Vyhlášku teď ještě musí schválit zastupitelstvo.

Vymezení spádových obvodů pro školky od příštího roku nařizuje novela školského zákona. Liberec patřil k odpůrcům tohoto nařízení. Argumentoval tím, že logiku mají u základních škol. "U výběru mateřské školy ale fungují jiné principy - blízkost zaměstnání rodičů, pestrost vzdělávacích programů, rodinná atmosféra," řekl již dříve náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr (Změna).

I proto byl nejpřijatelnější ze zvažovaných variant jeden obvod pro celé město. "Odpovídá nejvíc současnému stavu," řekl Langr. Druhá varianta s rozdělením 31 městských školek do několika obvodů zase dávala rodičům jistotu, že jejich dítě přijmou v některé školce v blízkosti bydliště. A nehrozí jako u první, že by dítě museli dát do školky na druhé straně města. Svůj vlastní školský obvod budou mít i Vratislavice.

„Ministerstvo vnitra nám sice zřízení jednoho spádového obvodu nezakázalo, na druhou stranu nám doporučilo jiné řešení. To my ale pro Liberec nepovažujeme za vhodné, proto navrhujeme zastupitelstvu schválit naši variantu s jedním obvodem na celé území města, která je nejkomfortnější pro rodiče. I nadále totiž budou mít možnost výběru ze všech mateřských škol ve městě, takže budou moci volit podle jejich zaměření, docházkové vzdálenosti či místa svého pracoviště. Jediným kritériem pro přijetí bude trvalý pobyt ve městě a věk dítěte,“ komentoval dnes náměstek.

Model „jedna mateřská škola – jeden spádový obvod“, jak jej preferují ministerstva vnitra a školství, by podle něj prakticky vylučoval svobodnou volbu mateřské školy. „Každé dítě by bylo fixováno pouze ve své spádové školce a možnost jeho umístění do nespádové by se blížila nule, případně by vedla rodiče k přehlašování trvalého bydliště dítěte do vymezené spádové oblasti. Další problémy by nastaly kvůli velkému počtu dvoutřídních mateřských škol, kde by vymezení spádového obvodu bylo opravdu velmi komplikované a následná garance míst nejistá,“ vysvětlil Ivan Langr.

Proces přijímání do mateřských škol bude nastaven tak, že rodič podá žádost o přijetí do konkrétní mateřské školy nebo do více mateřských škol, dostaví se k zápisu, předloží potřebné dokumenty a originál přihlášky potvrzený dětským lékařem. Ředitelka školky pak ve stanovené lhůtě rozhodne o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání a rodiče budou mít povinnost ve stanovené lhůtě přijetí akceptovat nebo odmítnout.

V současnosti má Liberec celkem 31 mateřských škol zhruba pro 3000 dětí. Více než 500 míst je v soukromých mateřských školách. Počet míst ve školkách ale stále roste a za posledních deset let se kapacita městských mateřských škol zvýšila zhruba o 500 míst.

Zdroj ČTK

Štítky Liberec, mateřská škola, Ivan Langr, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude mít nejspíš jen jeden spádový obvod pro všechny školky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.