Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Města Libereckého kraje většinou nemají spádové obvody pro školky

Větší města v Libereckém kraji nejspíš nebudou pro mateřské školy vytvářet vlastní spádové obvody. Nejčastější variantou je jeden obvod pro celé město.

V krajském Liberci bude jeden spádový obvod pro všechny oblasti stotisícového města s výjimkou Vratislavic. Jediný městský obvod Liberce bude mít vlastní spádovou oblast. Vybraná varianta odpovídá nejvíc současnému stavu, město ji považuje za nejkomfortnější pro rodiče. "I nadále totiž budou mít možnost výběru ze všech mateřských škol ve městě, takže budou moci volit podle jejich zaměření, docházkové vzdálenosti či místa svého pracoviště," uvedl již dříve náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Jeden obvod bude mít ze stejného důvodu i pětačtyřicetitisícový Jablonec nad Nisou. "Město bychom museli rozčlenit na 19 poměrně malých obvodů, dělili bychom i ulice, sídlištní bloky," řekla vedoucí odboru školství Zdeňka Květová. Rozdělení města na obvody považuje za nevýhodné pro rodiče. "Často není rozhodující vzdálenost školky od bydliště, ale její zaměření, pracoviště rodičů či bydliště příbuzných," uvedla.

Zastupitelstva Liberce a Jablonce už spádovou vyhlášku schválila, další větší města v kraji se k tomu teprve chystají. Třeba ve dvanáctitisícovém Novém Boru ji ale nebudou mít vůbec. "Máme pouze jednu mateřskou školku s odloučenými pracovišti," řekla vedoucí odboru školství Alena Forgáčová.

Jeden spádový obvod bude mít nejspíš Česká Lípa, vyhlášku budou zastupitelé schvalovat příští týden. "Takové řešení bylo zvoleno na základě doporučení Libereckého kraje i předních odborníků na školství," uvedla mluvčí radnice Monika Bayerová. Také Česká Lípa chce dát rodičům možnost, aby si rodiče mohli vybrat školku, která jim nejvíce vyhovuje.

Čtrnáctitisícový Turnov s osmi školkami bude zřejmě rozdělený na dvě oblasti. "Toto řešení jsme zvolili i s ohledem na komfort rodičů, kteří tak nadále mohou volit mateřskou školu dle jejího zaměření, a zároveň budeme mít jistotu, že ve spádové oblasti bude dostatečná kapacita pro to, aby rodiče vždy měli možnost zapsat své dítě do mateřské školy," uvedla vedoucí turnovského odboru školství Martina Marková. Zatím jde podle ní o návrh, zastupitelé budou vyhlášku schvalovat v polovině prosince.

Semily s 9000 obyvateli zatím nevědí, jaké řešení zvolí. Podle místostarosty Tomáše Sábla (Volba pro Semily) o tom budou teprve s řediteli čtyř mateřských škol jednat. Vyhlášku bude zastupitelstvo schvalovat až příští rok v únoru.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, mateřská škola, Liberec, školství, Ivan Langer, Jablonec nad Nisou, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Monika Bayer, Martina Marková, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města Libereckého kraje většinou nemají spádové obvody pro školky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.