Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Skvělý úspěch studentů TUL. V Německu s modelem mostu ovládli mezinárodní soutěž

Trojice studentů strojní fakulty liberecké Technické univerzity si připsala velký úspěch. Ze třetího ročníku mezinárodní soutěže Brückenbauwettbewerb v německém Seftenbergu si totiž vezou první místo. Vyhráli se svým modelem obloukového mostu.

Soutěž se konala koncem roku a pořádala ji Brandenburská Technická univerzita Cottbus-Senftenberg. Zúčastnili se jí jak němečtí, tak polští a online dokonce čínští studenti. Liberecká trojice Tomáš Kořínek, Jan Hujer a Matěj Burda přišla s obloukovou konstrukcí mostu a jako stavební materiál jim zatím sloužily provázky, lepidlo a nanuková dřívka.

Dřívka, provázek a lepidlo. To bylo vše

Všichni vyfasovali stejné množství materiálu – zhruba 350 gramů dřívek, 30 metrů provázku a tubu disperzního lepidla. Na každém týmu pak bylo, jak materiál využije. Vítězný most vážil 147,9 gramů, síla zlomu dosáhla 783 newtonů. „Nejdříve jsme postavili jeden most zkušební. Na finální verzi jsme pracovali tady v Liberci čtyři dny, to znamená asi čtyři hodiny čisté práce. Vycházeli jsme ze skutečných mostních oblouků. Oblouk je totiž nejpevnější tvar a důležité bylo co nejlépe rozložit zatížení. Konstrukci jsme odlehčili a zpevnili vytvořením kompozitu – dřívka jsme obalili lepidlem, a zvýšili tak pevnost konstrukce. Také jsme těžké části nahradili provázkem," řekl student doktorského studia strojní fakulty Tomáš Kořínek.

Libereckou univerzitu reprezentovaly celkem čtyři čtyřčlenné týmy. A odborné komisi se nejvíce zamlouvala práce týmu Hard Workers. „Je to dobré spojení studia, práce a zábavy. Člověk musí mít nejen teoretické znalosti, ale musí prokázat i určitou manuální zručnost. Myslím, že by se naše univerzita měla této soutěže zúčastnit pravidelně,“ podotkl doktorand Jan Hujer.

Obhajoba už v létě

TUL bude prvenství obhajovat už letos v létě v polské Zielené Góře. Vítězové už ale chtějí přenechat místo dalším. „O účast v soutěži je totiž veliký zájem a ne všichni zájemci se mohou zúčastnit. Rádi každému pomůžeme, ukážeme jim náš most a pokud budou chtít, podělíme se s nimi o naše zkušenosti z předchozích ročníků.“ slíbil Tomáš Kořínek.

Fakulta strojní udržuje s Brandeburskou Technickou univerzitou úzké kontakty. Naši studenti tam jezdí na dlouhodobé stáže, studovali tam i tři naši doktorandi. V současné době jsou na BTU dva naši studenty na studijním pobytu v rámci Erasmus+. „Naše studenty už napadlo, že i oni by mohli zorganizovat nějakou podobnou mezinárodní soutěž. Takovou iniciativu bychom ve vedení fakulty strojní určitě podpořili,“ prohlásil proděkan FS TUL Karel Fraňa.

Autoři | Foto archiv studentů

Štítky mezinárodní soutěž, Tula, Německo, soutěž, Matyáš Borbonius z Borbenheimu, Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělý úspěch studentů TUL. V Německu s modelem mostu ovládli mezinárodní soutěž  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.