Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Knihovna v Liberci na tři týdny uzavře hudební oddělení

Liberecká krajská knihovna uzavře od pondělí kvůli rekonstrukci na tři týdny hudební oddělení. Cílem je vytvořit tam jakési zážitkové centrum, řekla vedoucí odboru služeb knihovny Dana Petrýdesová. Hudební oddělení bude znovu přístupné od 20. února.

"Bude nabízet nejen hudbu, ale i nové aktivity. V podstatě chceme vytvořit centrum, kde si lidé mohou něco vypůjčit nebo tam strávit nějaký čas, něco si užít a odejít s příjemným zážitkem z knihovny," uvedla Petrýdesová.

Jednou z novinek bude půjčovna společenských her. "V menším množství společenské hry už půjčujeme na dětském oddělení, ale naším cílem je vytvořit velkou půjčovnu," uvedla Petrýdesová. Zatím bude k dispozici 120 her pro děti i dospělé a nabídka se bude rozšiřovat. Lidé si budou moci hru zahrát přímo v knihovně anebo vypůjčit domů.

Knihovna pro hudební oddělení plánuje i rozšiřování nabídky hudebních, vzdělávacích a volnočasových programů a dalších aktivit. "Třeba už v březnu budou workshopy k znakovém jazyku, chceme nabídnout různé kulturní aktivity pro seniory, herní odpoledne pro děti a mládež, jejich rodiče nebo babičky a dědečky," řekla Petrýdesová.

Rekonstrukce zhruba za půl milionu korun změní i uspořádání oddělení, prostor bude otevřenější a vzdušnější. "V současné době je v hudební knihovně spousta vysokých regálů, které vytváří takový ne zcela příjemný prostor. Takže současný nábytek budeme snižovat, chceme ho tam mít méně a naopak doplnit novým sedacím relaxačním nábytkem," řekla Petrýdesová. Součástí prací je i broušení a lakování podlahy.

Po dobu uzavření hudebního oddělení lze vypůjčené CD, filmy, noty a další zvukové dokumenty vracet v ostatních odděleních knihovny a rezervované dokumenty je možné vyzvednout v oddělení pro děti a mládež.

Liberecká knihovna od prosince nabízí jinou novinku, týká se všech jejích šesti poboček. Lidé starší 70 let či imobilní si mohou nechat knihy donést až domů. "Zavedením donáškové služby jsme zjistili, že tomuto okruhu čtenářů schází sociální kontakt. Rozhodli jsme se proto, že knihy nejen doneseme, ale že také s naším čtenářem nějakou dobu strávíme," řekl vedoucí oddělení všeobecná knihovna Marek Sekyra. "Prozatím jsme pro donášku knih určili jedno páteční odpoledne v měsíci. Bude-li ohlas větší, rádi se přizpůsobíme a budeme přicházet častěji. Přihlásit zájemce mohou samozřejmě i jejich příbuzní," dodal.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky knihovna, Liberec, kniha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna v Liberci na tři týdny uzavře hudební oddělení  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.