Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecká univerzita přijme do bakalářských oborů 2210 studentů

Technická univerzita v Liberci přijme do bakalářských studijních programů pro příští akademický rok 2210 studentů, je to zhruba stejně jako letos. Dalších bezmála tisíc mladých lidí přijme do navazujících a doktorských studijních programů. Největší přetlak bývá na architektuře, kam se hlásívá čtyřikrát víc lidí, než může nejmenší fakulta školy přijmout.

Liberecká univerzita vznikla z původní Vysoké školy strojní, která byla pro studenty otevřena 1. září 1953. Za dobu své existence vychovala přes 30 tisíc absolventů. Vedle původních fakult strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři fakulty - pedagogická, ekonomická, architektury a mechatroniky. Od loňského srpna má univerzita sedmou fakultu - vznikla transformací Ústavu zdravotnických studií, který univerzita založila v roce 2004.

Loni se liberecká univerzita zařadila na prestižní žebříček vysokých škol The ranking. V současné době v Liberci studuje více než 6300 mladých lidí, z toho osm procent jsou cizinci. Nejčastěji pocházejí ze zemí bývalého Sovětského svazu, Slovenska a Polska. "Chceme přijmout zhruba stejný počet studentů, jako ve stávajícím akademickém roce, klidně i více. Jenomže stále se ještě projevuje pokles demografické křivky," řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková a dodala, že pokud univerzita nechce, aby jí byl krácen státní příspěvek na vzdělání, nesmí přijmout méně než 90 procent studentů předchozího roku.

Největší libereckou fakultou je Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, na níž v současné době studuje bezmála 2000 lidí. Pro příští akademický rok chtějí přijmout 780 studentů, z toho zhruba 580 do bakalářských studijních programů.

"Žádné zásadní novinky fakulta nepřipravuje, nebude ale otevírat navazující magisterský program Speciální pedagogika, který nemá akreditaci. Jde přitom o obor, o který byl tradičně velký zájem," řekla mluvčí. Velký zájem bývá také o studium na Ekonomické fakultě. Naopak méně studentů se hlásí na technické obory.

Autoři

Štítky univerzita, Technická univerzita v Liberci, Polsko, Slovensko, Sovětský svaz, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita přijme do bakalářských oborů 2210 studentů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.