Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec bude mít první třídu alternativní waldorfské školy. Otevřou ji na ZŠ Gollova

S novým školním rokem se v Liberci otevře první třída takzvané waldorfské školy. Jde o alternativní výuku bez známek, se snahou o zajištění všestranného rozvoje dítěte a třeba vysvědčení má podobu slovního hodnocení. Třída waldorfské školy bude odloučeným pracovištěm ZŠ Kaplického a otevře na ZŠ Gollova v centru města.

„Díky svému celostnímu přístupu je dítě připraveno na svět kolem nás nejen školními vědomostmi, ale také získanou sebedůvěrou, přiměřeným sebevědomím, empatií, ochotou učit se novým věcem, morálními vlastnostmi, flexibilitou, pevnou vůlí, trpělivostí nebo také schopností odlišit důležité od nepodstatného, což dítě připraví na zvládání rozličných kritických situací,“ vysvětlila princip školy Tereza Hrůzová ze spolku Wrabec, který třídu otevírá.

I když jde o alternativní školu, která má své odpůrce, musí plnit Rámcový vzdělávací program stanovený Ministerstvem školství. „Jde o dokument platný pro všechny základní školy jakéhokoliv typu a škola je kontrolovaná Českou školní inspekcí, jejíž zprávy jsou volně dostupné. Škola si pak vytváří svůj Školní vzdělávací program,“ řekla Hrůzová.

Liberecká waldorfská škola také nabírá děti. Ve dnech 23. a 24. března proběhne předzápis v ZŠ Kaplického, na kterém se sleduje především zralost dítěte pro školní docházku.

Pokud vás zajímá, jak přesně výuka této školy probíhá, můžete 11. března přijít na zážitkové dopoledne pro rodiče. „Rodiče mohou na vlastí kůži zažít waldorfskou výuku obdobně, jako ji zažívají děti. Může jim to pomoci k rozhodnutí, jestli je tento pedagogický směr pro jejich děti a i celou rodinu ten správný,“ zve Hrůzová.

V Liberci na principu waldorfské školy fungují dvě předškolní zařízení. Mateřské centrum Lewandulka a lesní školka Lesmír se snaží předávat principy waldorfské pedagogiky do života dětí i jejich rodičů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česká školní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude mít první třídu alternativní waldorfské školy. Otevřou ji na ZŠ Gollova  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.