Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rozhodnuto! V kraji státní přijímačky na střední školy nebudou

V Libereckém kraji zřejmě státní přijímací zkoušky na střední školy nebudou. Liberecký kraj k nim má výhrady a zapojení do pilotního projektu ministerstva školství by bylo krokem zpět. Novinářům to dnes řekla krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj zavedl jednotné přijímací zkoušky už před pěti lety, vedle češtiny a matematiky ale testuje i obecné studijní předpoklady, a to ve státních zkouškách chybí.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy mají podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) zamezit tomu, aby se na maturitní obory dostávali žáci bez studijních předpokladů. Na jaro příštího roku proto ministerstvo naplánovalo pilotní testování, do něhož se školy budou hlásit dobrovolně. Od roku 2016 by už ale jednotné přijímačky z českého jazyka a matematiky měly být povinné u všech maturitních oborů.

"Jednoznačně podporujeme záměr ministerstva zavést centrální přijímací zkoušky, protože naše zkušenosti s dlouhodobým testováním žáků jsou jen pozitivní. Jsme ale přesvědčeni, že ministerský návrh podoby přijímacího řízení je vhodný především pro kraje, které dosud jednotné zkoušky neměly," řekla Losová. Kraj už pět let doporučuje ředitelům svých středních škol připojit se k jednotnému testování v rámci kraje. "Podle našich zkušeností a zpětné vazby od ředitelů se jej podařilo dovést k podobě, která vyhovuje všem zúčastněným," dodala radní.

Na rozdíl od projektu ministerstva platí v Libereckém kraji jednotné přijímací zkoušky nejen pro gymnázia a střední školy, ale také pro školy umělecké nebo sportovní gymnázia i pro obory nástavbového studia. Problémem je i termín zkoušek. Pilotní projekt ministerstva počítá s termínem mimo závaznou vyhlášku, podle níž by se měly zkoušky na střední školy konat od 22. do 30. dubna. Pilotní zkoušky však mají být už 20. dubna. "Právníci jsou přesvědčeni o tom, že v případě sporu s nějakým uchazečem, by to mohlo skončit soudem, který bychom prohráli, protože vyhlášky jsou závazné," uvedla Losová.

V Libereckém kraji jsou dopředu jasná i kritéria hodnocení, aby mohl být uchazeč přijat na víceleté gymnázium musí testy zvládnout nejméně na 40 procent, u čtyřletých gymnázií stačí 35 procent. U pilotního projektu ministerstva mají být kritéria stanovena až po vyhodnocení testu. "Jsme přesvědčeni, že kritéria by měla být známa již před přijímacím řízením, aby každý žák předem věděl, za jakých podmínek bude případně přijat," řekl Tomáš Pokorný z krajského odboru školství.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, přijímací zkoušky, střední škola, Alena Losová, pilotní studie, Marcel Chládek, ČSSD, Tomáš Pokorný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto! V kraji státní přijímačky na střední školy nebudou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.