Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký kraj pořídí hasičům a policii 36 defibrilátorů

Liberecký kraj nakoupí pro policejní hlídky, profesionální i dobrovolné hasiče 36 automatických externích defibrilátorů. Dostanou je na začátku března, jeden stojí mezi 35 tisíc až 40 tisíc korun. Přístroje půjdou do celého kraje. Budou zejména v místech, kde má záchranná služba delší dojezdové časy.

Takzvané laické defibrilátory výrazně zvyšují šanci na přežití v případě srdečních obtíží. Přístrojem nemůže pacientovi ublížit ani úplný laik, defibrilátor automaticky sám vyhodnocuje potřebnost zásahu.

Podle Georgieva se prospěšnost takových přístrojů potvrdila v pondělí v Novém Boru na Českolipsku. V ohrožení života tam byl muž středního věku, v důsledku srdečních problémů ztratil vědomí. O pomoc záchranná služba požádala novoborské strážníky, kteří už vlastní takový defibrilátor a k muži mohli dorazit dříve než záchranáři. "Kdyby tam strážníci nedojeli, mohly být o dost větší následky nebo nemusel být zásah vůbec úspěšný," uvedl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Před příjezdem záchranářů dostal muž dva defibrilační výboje a probral se z bezvědomí. Po prvotním ošetření záchranáři byl poté převezen na kardiologii v nemocnici Liberec ve stabilizovaném stavu.

Strážníci byli podle Georgieva na místě za čtyři minuty, dojezdový čas sanity z České Lípy do Nového Boru je do deseti minut. "Šest minut je neskutečný časový rozdíl při poskytování pomoci u těchto zdravotních obtížích," dodal.

Strážníci z Nového Boru nejsou v kraji jediní, kteří laický defibrilátor už vlastní. Podle Georgieva přístroje má například i horská služba.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, zdravotnická záchranná služba, Nový Bor, okres Česká Lípa, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj pořídí hasičům a policii 36 defibrilátorů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.