Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ženy hledají alternativy za hormonální antikoncepci. Lékaři ji stále hodnotí kladně

Životní styl a honba za pracovními úspěchy. I to je důvodem, že mohou mít dnešní ženy daleko větší problémy s plodností. Především je ale příčinou hormonální antikoncepce, která na ni má vliv. České ženy tak od ní začínají ustupovat. V posledním desetiletí konzumentek mírně ubylo, přesto ji používá zhruba polovina žen v plodném věku.

Hormonální antikoncepce není vždy řešením před početím. Léky obsahují ve většině případů estrogen, který byl už před dlouhými patnácti lety zařazen mezi prokázané karcinogeny. Nejnovější studie kodaňské univerzity zase prokazuje, že její užívání zvyšuje pravděpodobnost užívání antidepresiv. Přikládá jí váhu i vážená psychogynekoložka Helena Máslová.

Zkoumáno při ní bylo přes milion žen, 55 procent používalo některou z forem hormonální antikoncepce. A u více jak 133 tisíc žen byla během doby sledování (studie trvala od roku 1995 do roku 2015) předepsána antidepresiva. Přes 23 tisíc žen mělo dokonce diagnostikovánu depresi.

U žen, které braly kombinovanou antikoncepci v tabletách, byla o 23 procent vyšší pravděpodobnost, že jim budou předepsána antidepresiva. Ženy užívající gestagenní (gestagen je samičí pohlavní hormon, pozn. autora) antikoncepci měly pravděpodobnost předepsání antidepresiv o 34 procent vyšší, vaginální kroužek ukázal pravděpodobnost o 60 procent vyšší. Vůbec nejvyšší pravděpodobnost předepsání antidepresiv byla u dívek ve věku mezi 15 až 19 lety, které současně užívaly hormonální antikoncepci. Vše ve srovnání se ženami, které ji nebraly.

Klady převažují rizika, říkají lékaři

Přesto hormonální antikoncepci hodnotí gynekologové pozitivně. „Z hlediska gynekologa se může stát nežádoucím zastavení klesajícího počtu provádění umělých přerušení těhotenství v důsledku snížení užívání antikoncepce. Je jasně prokázáno, že dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce také snižuje riziko výskytu rakoviny vaječníků. Lze tedy předpokládat, že s odstupem desetiletí dojde k opětovnému vzestupu této malignity, která má u žen nejhorší prognózu. Hormonální antikoncepce není užívána jen za účelem antikoncepce, ale i z mnoha léčebných důvodů,“ zmiňuje primář gynekologicko-porodnického oddělení budějcké nemocnice Petr Sák.

To potvrzuje i primářka interního oddělení Nemocnice České Budějovice Marie Pešková. „Vysoká kontracepční (bránící početí, pozn. autora) spolehlivost i široké spektrum nekontracepčních zdravotních výhod vysoce převyšují u všech metod hormonální antikoncepce její reálná rizika. Důležitou zásadou bezpečného užívání je odborná a systematická informovanost ženy, individuální přístup a identifikace všech anamnestických i aktuálních stavů, které by mohly znamenat zvýšení rizika zvažované metody,“ říká.

Hormonální antikoncepce sice zvyšuje riziko hluboké žilní trombózy, plicní embolie nebo některých kardiovaskulárních chorob, podle primářky je to však výslednice dalších rizikových stavů a onemocnění, které se u ženy v průběhu života vyskytnou. „Zdravý životní styl, racionální dieta, dostatek pohybu, program preventivních lékařských prohlídek (mamografie, vyšetření stolice na okultní krvácení) zásadně přispívají k nekomplikovanému užívání hormonální antikoncepce,“ doplňuje Pešková.

Psychogynekoložka Helena Máslová je však jiného názoru, poukazuje na rizika plynoucí z užívání hormonální antikoncepce. Nesouhlasí například s tvrzením, že by její ústup automaticky znamenal nárůst umělých přerušení těhotenství. Velkou roli podle ní hraje také výchova dívek. Zaráží ji i fakt, že na semináři České lékařské komory s názvem Kontroverzní témata v medicíně jsou hlavním tématem domácí porody. Vše uvedla v rozhovoru pro DVTV.

Budoucí maminky hledají šetrnější alternativy

Pokles užívání hormonální antikoncepce může mít za následek daleko větší osvětu žen v daném tématu. Možná rizika chtějí co nejvíce minimalizovat a hledají alternativní metody. Jednou z možností je přirozená antikoncepce. Novinkou je v tomto ohledu chytrý počítač, který na základě ranní teploty v ústech spočítá dobu ovulace a na základě statistických údajů, s přesností vyšší než 99 procent, určí plodné a neplodné dny.

„Ani hormonální antikoncepce zezačátku neměla takovou důvěryhodnost. Její uvedení těžko doprovázela studie, která stojí za novou vychytávkou. Pokud existuje něco, co ženám ulehčí život a zároveň jim to nezanese organismus hormony, tak to jen vítám,“ říká k této problematice dvojnásobná maminka z Českých Budějovic, která si nepřála být jmenována.

Možností, jak se přirozenou antikoncepcí vyhnout neplánovanému početí, je ale daleko více. Od laktace po přerušovanou soulož. Drobné riziko početí se však nad těmito metodami nadále vznáší. Stejně tomu je ale i u hormonální antikoncepce. Ta s sebou však také nese možnost zdravotních komplikací a riziko neplodnosti.

Autoři

Štítky hormonální antikoncepce, antikoncepce, antidepresivum, Helena Máslová, Česká lékařská komora, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženy hledají alternativy za hormonální antikoncepci. Lékaři ji stále hodnotí kladně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.