Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká nemocnice získala více než čtvrt miliardy na modernizaci psychiatrie a pořízení rezonance

Krajská nemocnice Liberec získala z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) více než 280 milionů korun na modernizaci liberecké psychiatrie a pořízení druhé magnetické rezonance a dalších přístrojů pro nemocnice v Liberci a v Turnově. Investice by měla zkvalitnit péči o pacienty a v případě rezonance také zkrátit čekací doby na vyšetření.

Díky dotaci z IROP pořídí nemocnice do konce příštího roku nové přístroje bezmála za 157 milionů korun. Největší investicí bude druhá magnetická rezonance, která včetně stavebních prací přijde na 59 milionů korun. "Naše současná rezonance je z roku 2009 a s omezenou výbavou, proto nejsme schopni dělat všechna vyšetření," řekl lékařský ředitel Richard Lukáš. Nový přístroj umožní vyšetřit prakticky všechny části těla včetně funkčního vyšetření mozku. Díky druhému přístroji by se měla zkrátit čekací doba na vyšetření. "Dnes se pohybuje od osmi do 12 týdnů," řekl primář radiodiagnostického oddělení Ladislav Endrych.

Zhruba 148 milionů korun bude stát připravovaná modernizace psychiatrické péče, z toho 126 milionů zaplatí EU. Počítá s rekonstrukcí oddělení a jeho rozšířením do nevyužívané budovy bývalého plicního oddělení. "Krajská nemocnice je v kraji jediným zdravotnickým zařízením, které tuto péči poskytuje, modernizace se proto bude dělat za provozu. Čeká nás náročná logistická operace. Ať už se jedná o stěhování, dočasné přesuny lůžkového oddělení i psychiatrických ambulancí," řekl primář Jaromír Hons. Projekt by měl být dokončen v roce 2020.

Psychiatrickými ambulancemi v Liberci projde ročně 4500 pacientů a zhruba 600 jich musí být hospitalizováno. S modernizací přibude otevřená terapeutická stanice pro rehabilitační a resocializační pobyty nemocných. "Zvýší se tak počet stanic oddělení ze tří na čtyři. Změna struktury oddělení umožní lepší diferenciaci péče vzhledem k charakteru a fázi nemoci," řekl primář. Lůžková kapacita by se měla zvýšit ze současných 51 míst na 58. Zlepší se i komfort pro pacienty - s výjimkou čtyř jednolůžkových pokojů budou ostatní dvoulůžkové a všechny budou mít vlastní sociální zařízení. Přibudou i nové ambulance.

Štítky Krajská nemocnice Liberec, pacient, Liberec, Turnov, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice získala více než čtvrt miliardy na modernizaci psychiatrie a pořízení rezonance  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.